Cele trei forme principale ale vitaminei B6 sunt piridoxina, piridoxal si piridoxamina, care, in ficat, sunt convertite in piridoxal 5‘-fosfat (PLP) - un cofactor in multe reactii alemetabolismului aminoacizilor. PLP este de asemenea necesar pentru reactia enzimatica ce are ca efect eliberarea glucozei din glicogen.
Piroluria este o posibila cauza pentru deficeinta de vitamina B6. O supradoza de piridoxina poate cauza o blocare temporara a anumitor nervi, precum nervii proprioceptori; aceasta cauzeaza, la randul ei, sentimentul de lipsa a anumitor organe, efect normal pentru pierderea proprioceptiei.
Cel putin un studiu preliminar a presupus ca aceasta vitamina creste veridicitatea viselor sau abilitatea de amintire a lor. Se crede ca acest efect datorita rolului pe care il joaca aceasta vitamina in conversia triptofanului in serotonina
Un meta-studiu a trei baze de date (MEDLINE, EMBASE si Cochrane Library), incluzand doar double-blind, randomized controlled trials, a gasit ca vitamina B6 are un efect important in comparatie cu placebouri in tratarea greturilor de dimineata, similare cu cele ale ghimbirului.
Doza zilnica recomandata variaza intre 1,3 mg si 2,0 mg, in functie de varsta si sex.
Vitamina B6 apare foarte des in alimentele si animale, si vegetale. Ficatul, carnea de pasare, pestele, fasolea verde, salata, germenii de grau, drojdia si bananele sunt cateva din alimentele bogate in vitamina B6.
Vitamina B6 este un compus solubil in apa care a fost descoperit in anii 1930, in timpul studiilor nutritionale facute pe sobolani. Vitamina a fost numita piridoxina pentru a indica similaritatea structurala cu piridina. Mai tarziu, s-a aratat ca vitamina B6 poate exista sub alte doua forme chimice putin diferite, numite piridoxal si piridoxamina. Toate cele trei forme ale vitaminei B6 sunt precursoare ale unui compus activat denumit piridoxal 5‘-fosfat (PLP), care joaca un rol vital drept cofactor in numeroase enzime esentiale in organismul uman. Enzimele dependente de PLP catalizeaza o varietate de reactii chimice, incluzand in principal aminoacizii. Reactiile la care participa anzimele dependente de PLP in legatura cu aminoacizii includ transferul grupei amino, decarboxilare si eliminare ori inlocuire beta sau gamma. Aceata adaptabilitate apare datorita abilitatii PLP de a se lega covalent si apoi sa actioneze ca un catalizator electrofilic, deci stabilizand diferite tipuri de intermediari carbanionici ai reactiilor. In concluzie, Comisia Enzimelor (CE; http://www.chem.qmul.ac.uk/iubmb/enzyme/) a catalogat mai mult de 140 de activitati dependente de PLP, corespunzand la aproximativ 4% dintre toate activitatile clasificate.

sursa: wikipedia