Senatoarea Doina Elena Federovici a sustinut o declaratie politica, de la tribuna Senatului Romaniei, intitulata: Asistenta sociala, o profesie aproape de oameni. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Asistenta sociala este o profesie aproape de oameni. O profesie care cere daruire, munca. O profesie prin care esti mereu aproape de cei care au nevoie, fie ca sunt copiii, adulti sau persoane in varsta, asistentii sociali fiind cei care, in virtutea meseriei si a unor abilitati profesionale indispensabile, stiu sa ofere o mana de ajutor celor care au nevoie de ea. O mana de ajutor profesionista!
Trebuie sa mentionez, de la inceput, ca asistenta sociala nu este doar o disciplina academica, o meserie sau un loc de munca, ci inainte de toate acestea este si o responsabilitate asumata, o contributie importanta la dezvoltarea sociala, la respectarea drepturilor omului, a diversitatii si a justitiei sociale.
Ieri a fost Ziua Mondiala a Asistentei Sociale, sarbatorita, in fiecare an, in a treia zi de marti a lunii martie, si tema anului acesta este promovarea demnitatii si a valorii oamenilor, tema centrala extrasa din Agenda Globala a Asistentei Sociale si Dezvoltarii Sociale. Trebuie sa aducem in prim plan DEMNITATEA, cu o atentie sporita spre demnitatea asistentului social si demnitatea persoanei care are nevoie de suportul asistentului social pentru a trai o viata demna.
Ideea unei zile mondiale dedicate asistentei sociale a fost initiata si sustinuta in 1995 de o echipa de asistenti sociali, membri ai Federatiei Internationale a Asistentilor Sociali. In aceasta zi, asistentii sociali din intreaga lume deruleaza activitati prin care promoveaza profesia de asistent social si isi fac vizibila contributia la dezvoltarea sociala si economica a familiilor si a comunitatilor in care lucreaza.
Ziua Mondiala a Asistentei Sociale este un un bun prilej pentru a promova asistenta sociala si rolul asistentului social in viata societatii.
Romania a facut pasi importanti in ultimii ani in ceea ce priveste asistenta sociala iar acesti pasi trebuie continuati prin masuri politice si in urmatoarea perioada.
Luni seara, la Ateneul Roman, s-a desfasurat Gala Nationala a Exelentei in Asistenta Sociala care a fost organizata in contextul Zilei Mondiale a Asistentei Sociale,eveniment de inalta tinuta, care si-a propus sa promoveze performanta in domeniul social prin premierea celor mai buni asistenti sociali si sustinatori ai asistentei sociale din anul 2015. Cu ocazia acestui eveniment am avut deosebita onoare de a fi premiata cu distinctia Politicianul anului 2015 pentru contributia adusa la dezvoltarea acestui domeniu. A fost mai mult decat onorant sa primesc acest premiu deoarece inobileaza pe deoparte o munca sustinuta, insa pe de alta parte subliniaza nevoia de a continua schimbarea in bine prin masuri concrete a sistemului de asistenta sociala.
In cadrul acestui eveniment, Doru Buzducea, presedintele Colegiului National al Asistentilor Sociali din Romania vizibil dezamagit afirma:
- Este pentru prima data cand atat de multe oficialitati ne onoreaza cu prezenta in 20 de ani. Avem de transmis un vis al asistentilor sociali domnului ministru al educatiei, care din pacate nu a mai ajuns in mijlocul nostru, treburile administrative si dregatoriile tarii l-au tinut departe de noi, dar ii rog pe colegii dansului din minister, sa-i transmita visul asistentilor sociali din Romania de a avea o scoala doctorala in asistenta sociala. In egala masura avem un vis de transmis si doamnei ministru de resort, dar si domnia sa lipseste din mijlocul nostru. Va rog transmiteti doamnei ministru, visul asistentilor sociali de a reda gloria si splendorile din perioada interbelica acestei profesii.
Transmit eu acest mesaj domnilor ministri de la tribuna Senatului si sper ca vocea lor, vocea mea, sa fie auzita. Ca reprezentant al Parlamentului sustin cu tarie sprijinirea acestui domeniu de activitate si consider ca investitia in asistenta sociala este o investitie in bunastarea actuala si viitoare a societatii noastre. Investitia in asistenta sociala duce la evitarea blocajelor sociale si la mentinerea unei societati solidare!
In final inchei prin a ura tuturor asistentilor sociali succes, multa putere de munca si capacitate de a-si desfasura profesia cu acelasi devotament ca si pana acum.