Jurnalul National: H7N9, un virus letal si tacut. In 2 luni: 22 de decese si 108 de persoane infectate (Autor: Magda Marincovici)

Virusul H7N9 al gripei aviare este unul dintre cele mai periculoase din familia virusurilor gripale, care se transmite mai usor la om comparativ cu versiunea precedenta care a facut sute de morti in 2003, a declarat un responsabil al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).
Virusul H7N9 a fost depistat in cursul lunii martie si in scurt timp a provocat 22 de decese in China dintr-un total de 108 persoane infectate, anunta OMS. Recent, pentru prima oara de la declansarea valului de imbolnaviri, un caz de gripa aviara H7N9 a fost confirmat in afara Chinei continentale, in Taiwan, la o persoana care venea din China. Dupa recentele controale efectuate in China, OMS a ajuns la concluzia ca, deocamdata, nu este demonstrata transmiterea de la om la om a virusului H7N9, dar ramane ca foarte alarmanta capacitatea acestuia de infectare a omului. In familia virusurilor gripale, H7N9 este un virus neobisnuit de periculos pentru oameni. Este intr-adevar unul dintre virusurile gripale cele mai letale pe care le-am avut pana acum", avertizeaza Keiji Fukuda, director adjunct in cadrul OMS, responsabil pentru securitatea sanitara.
Daca pericolul transmiterii interumane a fost eliminat, totusi modul de contaminare este inca incomplet cunoscut. Pasarile sunt considerate ca sursa probabila de infectare. Dar jumatate dintre bolnavii examinati nu au avut nici un fel de contact cu pasari inainte de declansarea bolii. Din punct de vedere genetic, H7N9 a facut unele mutatii despre care stim ca sunt indispensabile transmiterii de la om la om, subliniaza Bruno Lina, directorul Centrului National de Referinta a Gripei din Franta, citat de Le Figaro, editie online.
Una dintre caracteristicile noului tip de gripa aviara este capacitatea de a se ascunde in gaini, rate si porumbei, de a le infecta "in tacere", fara simptome. Acest lucru face foarte dificil controlul si monitorizrea raspandirii virusului. H7N9 are si capacitatea de a supravietui mai multe zile in mediul inconjurator. Ministerul Sanatatii din tara noastra spune ca, deocamdata, nu exista restrictii de calatorie, dar recomanda celor care se deplaseaza in China si alte tari din Asia sa evite pietele de pasari si respectarea stricta igienei persoanle, a spalatului corect pe maini, inclusiv folosirea spirtului medicinal.
De la depistarea in 2003 si pana acum, gripa aviara cu virusul H5N1 a provocat, la nivel global, 371 de decese.
La noi , acest episod s-a transformat intr-o veritabila afacere cu iz penal. "Tatal" gripei a fost Gheorghe Flutur, ministru pe atunci al Agriculturii, iar exponent al isteriei si degringoladei unor autoritati locale a devenit Radu Silaghi, viceprimar la Sectorul 4. El a ordonat evacuarea ilegala a peste 10.000 de locuitori dintr-un perimetru "contaminat".