Reluam din Evenimentul zilei fragmente din prima marturisire facuta de Viorel Hrebenciuc in fata magistratilor care au emis mandatul de arestare in dosarul cererii de restituire a padurii printului Gheorghe Sturdza-Paltin.
Fostul deputat PSD, Viorel Hrebenciuc (61 de ani), nu va uita niciodata ziua de 28 octombrie 2014, atunci cand procurorii DNA- Brasov l-au retinut pentru 24 de ore. Cu o zi inainte, Camera Deputatilor luase act de demisia sa, iar Hrebenciuc ramasese fara imunitate. In seara de 28 octombrie, fostul parlamentar a fost adus la Curtea Suprema, unde s-a discutat propunerea de arestare preventiva pentru 30 de zile. In acea noapte, el a dat prima sa declaratie in fata unui judecator.
Evenimentul zilei selecteaza fragmente din dialogurile Hrebenciuc- judecator si modul in care acesta a incercat sa-si faca apararea.

Conditii primitive in penitenciarele din Romania

Hrebenciuc a fost intrebat despre situatia puscariilor, dupa ce discuta, pentru o Lege de Amnistie si gratiere cu Sova: Amnistie si gratiere obligatoriu!
- Intrebare: Crede ca este oportuna discutia despre aparitia unei legi a amnistiei si a gratierii in contextul social actual?
- Raspuns: Da si pot explica. Capacitatea in penitenciarele din Romania este de 19.000 de locuri. In momentul de fata in penitenciare sunt 31.000 de detinuti. Unele au un grad de ocupare de 196%, cel mai scazut este de 114%. Toate controalele care vin de la organismele europene in domeniu ne-au avertizat in nenumarate randuri ca in penitenciarele din Romania sunt conditii primitive. Un alt aspect: in toate tarile europene amnistia, in ultimii 6-7 ani s-a dat cel putin o lege, numai in Romania nu s-a dat din 2002.
- Intrebare: Exista, din cate stie inculpatul, un astfel de proiect in Parlament?
- Raspuns: Exista mai multe proiecte, unul chiar celebru care nu este votat in plen.

Atunci cand a inceput marturia, Hrebenciuc a amintit faptul ca a demisionat din Camera Deputatilor:

- De buna mea credinta sa nu va indoiti nicio clipa. Mi-am dat demisia din Parlamentul Romaniei, am incheiat o cariera de 25 de ani si nu cu inima usoara. Va spun sincer ca colegii mei nu ar fi votat niciodata incuviintarea arestarii mele preventive. Am parerea intima ca si daca ar fi primit ordine sa voteze nu ar fi votat. De aceea am luat aceasta decizie, unilateral, consultandu-ma numai eu, cu propria constiinta, si m-am pus la dispozitia justitiei. Daca nu faceam acest lucru in seara aceasta ma uitam la televizor, dar am fost socat de rapiditatea cu care am fost invitat la DNA Brasov. Am raspuns invitatiei si mi s-a adus la cunostinta faptul ca dosarul pe care il aveam la DNA Central s-a mutat la DNA Brasov, s-a conexat, ca nu mai sunt acuzat de spalare de bani, fara bani.
(Va urma)