click.ro : Iovan pilota 'avionul mortii' pentru 2.000 de lei pe luna
Din cauza datoriilor la banca si a pensiei mici, pilotul, care a salvat 5 vieti in tragedia de luni, efectua zboruri private si umanitare

Fara el, printre brazii inecati in ceata din Apuseni, ar fi fost 7 cruci. Adrian Iovan (55 de ani) a facut, luni, ca experienta celor 16.000 de ore de zbor din cariera sa nu fi fost in zadar. A murit incercand sa salveze 6 oameni plecati, la randul lor, sa dea singura sansa unei bolnave. Pilotul acceptase misiunea din pasiune, dar si presat de greutatile financiare.
La experienta lui si la miile de zboruri in care si-a riscat viata, ajunsese sa traiasca dintr-o pensie mult sub ceea ce i s-ar fi cuvenit. In 2010, Iovan primea o lovitura financiara grea: pensia i-a fost micsorata cu aproape 85%, ajungand la circa 1.800 de lei. Nu facea fata cheltuielile pe care le avea, mai ales ca luase un credit substantial de la banca.
"Il cunosc din 1987, parca nu-mi vine sa cred ca nu mai este... Stiu ca a avut probleme mari in ultimii ani. A facut un imprumut mare la cateva banci, insa nu si-a mai putut plati ratele. A vandut o masina ca sa scape de cateva, insa nu a fost de-ajuns. Si-a scos casa la vanzare. Mai multi fosti colegi de la Asociatia Nationala a Pensionarilor din Aviatie aveau aceeasi problema",ne-a povestit un apropiat de-al lui Iovan.

Luni, 20 ianuarie 2014

Salvatorii ajunsi la locul dezastrului au gasit trupul neinsufletit al lui Adrian Iovan, prins intre fiarele epavei
Ca sa-si mai acopere din "gauri", Adrian Iovan acceptase, contra unui salariu de 2.000 de lei, sa lucreze la Scoala Superioara de Aviatie, unde era instructor pentru viitorii piloti, dar si efectua curse. Private sau umanitare, pentru transplanturi de organe, asa cum a fost cel din fatidica zi de 20 ianuarie. Nimeni n-ar fi crezut ca va fi ultima zi din viata lui. Nici vecinii, nici fosta sotie, nici Albert, fiul lui de sapte ani pe care-l iubea ca pe ochii din cap, nici sufletelul cu ochi blanzi pe care- l luase acasa in urma cu trei luni.

"Nu-mi vine sa cred. L-am vazut chiar luni, inainte sa plece. M-a salutat cum o facea de patru ani si i-am urat 'Drum bun!'. Era un om exceptional. Traia pentru zbor! Cand vedea un avion isi vedea viata. Asta-vara statea in curtea casei si vorbea cu atata pasiune de avionele care brazdau cerul, iar acum s-a dus... nu mai e", ne-a spus Andrei Onciu, vecinul pilotului. Pentru barbat, socul a fost dublu. In avion se afla si doctorul Radu Zamfir, care la 5 decembrie 2013 i-a schimbat viata.
"Medicul asta mi-a redat sanatatea. M-a operat luna trecuta si acum sunt ca nou", ne-a spus barbatul, care se lupta cu o hernie inghinala. Acelasi vecin mai spune ca Iovan era foarte deprimat in ultimul timp si se plangea mereu ca nu face fata cheltuielilor, din cauza pensiei mici.

30 de ani de zbor
Adrian Iovan a fost unul dintre cei mai experimentati piloti din Romania. Cu o experienta de 30 de ani, Iovan a lucrat pentru companiile Tarom si Blue Air. De-a lungul vremii a pilotat IL 18, AN 24, BN 2, dar si uriasele Boeing-uri 737. Avea la activ 16.000 de ore de zbor si licentele in termen de valabilitate. Dupa ce s-a pensionat, a devenit pilot-instructor al Scolii Superioare de Aviatie. Nu a stat departe nici de pasiunea lui, si efectua in continuare numeroase curse private sau in scopuri umanitare.

A fost casatorit de doua ori si are doi copii
Adrian Iovan (55 de ani) a fost casatorit de doua ori, dar a sfarsit singur. In decembrie 2013, intr-un interviu pentru Click!, pilotul recunostea ca "nu s-a lipit nici o femeie de el" si ca si-ar dori alaturi un suflet tandru.
Cu Valeria Grigore, femeia care a lucrat in acelasi domeniu, al aviatiei, casnicia a durat 22 de ani. Ei au o fiica, Irina, stabilita in Franta. Pe Romanita Iovan (49 de ani) a cunoscut-o, in 2003, in avionul pe care il pilota, iar dupa cateva luni a cerut-o de nevasta. Romanita l-a nascut pe Albert (7 ani), iar in 2008 a divortat de pilot. Cel mai probabil, relatia dintre ei a avut enorm de suferit dupa un episod tragic.
La 5 octombrie 2005, Adrian Iovan a impuscat mortal un barbat care intrase in casa lui si a Romanitei Iovan din cartierul bucurestean Primaverii, pentru a-i jefui. Pilotul a luat o arma de vanatoare, calibrul 12 mm, pe care o detinea in mod legal, si l-a impuscat pe hot. Adrian Iovan a fost achitat, judecatorii considerand ca se afla in legitima aparare. Dupa divortul de Romanita, Iovan a bifat multe aventuri, dar a avut si o relatie serioasa cu doctorita Mihaela Steriu.