Extrase din articolul aparut in revistavip.net: Damian Draghici: "Am vrut sa fiu cel mai bun ca sa fug din Romania!"
Nimeni nu poate nega faptul ca Damian Draghici este ultimul roman care a sedus Occidentul, intr-un context in care vestile despre unii dintre compatriotii nostri din strainatate nu ne prea bucura. Care este povestea omului Damian Draghici?
Exista amintiri care au avut un impact asupra lui Damian mai mult decit orice. Una dintre acestea a fost momentul in care s-a hotarat sa studieze naiul. Dupa ce a incercat mai multe instrumente, de la varsta de 3 ani pana la 7 ani, cu multe ore facute cu profesori de muzica, Damian a simtit ca nimic nu se prinde de el pana cind bunicul i-a pus naiul in mana si astfel Damian a inceput sa invete sa cante, ascultand muzica la casetofon. Apoi, a ajuns la un ansamblu folcloric, alaturi de cativa baieti care il acompaniau. La un moment dat, acestia s-au oprit si pe scena a ramas Damian, care si-a dat seama ca... nu stie sa cante. "In acel moment, mi s-a aprins un bec. In mine s-a trezit orgoliul. Am simtit o pofta nebuna de studiu, voiam doar sa le demonstrez celorlalti ca pot. In urmatorii ani am studiat cite 10-14 ore pe zi, fara intrerupere", ne-a povestit artistul.

Cantaret in carciumile din Grecia

Dupa ce a devenit celebru, Damian si-a dat seama ca nu iubea naiul, ci se specializase doar din dorinta de a deveni foarte bun intr-un domeniu. "Foarte multi m-au intrebat de ce nu mai cant in prezent la nai. Simplu. Pentru ca naiul a insemnat pentru mine ambitie si competitie, nu si pasiune. Eram bun la nai nu pentru mine, ci pentru altii", ne povesteste Damian Draghici. "Voiam sa fiu cel mai bun ca sa fug de-aici, din Romania", si-a amintit muzicianul. Iar naiul a fost instrumentul de care s-a folosit pentru a se face remarcat.
In 1989 a fugit in Grecia. Aici, in primii ani, a cantat prin localuri: "Am dormit la un hotel, unde imparteam camera cu inca 7 persoane. Castigam pe zi 3 dolari si 60 de centi. Nu vreau sa mai povestesc lucruri din perioada aceea... Nu vreau sa lovesc emotional pe nimeni... Psihologic vorbind, asta m-ar face sa ma intorc in timp si mi-ar veni sa plang", ne-a spus, hotarat, dar in acelasi timp emotionat, Damian.
In Grecia, multi il intrebau de ce face asta. Era tanar, frumos, talentat. Unul dintre ospatari avea grija sa-i puna deoparte mancarea ce ii ramanea de peste zi si uneori chiar banii. "Eram un copil. Aveam 18 ani. Voiam sa am si eu haine, masina, femei", a marturisit artistul.
La un moment dat, cineva l-a remarcat si asa Damian a inceput sa cante in cluburi, la pian: "Nu aveam voie sa ma duc nici la toaleta. Cantam 6 ore, non-stop, dar faceam 500 de dolari pe noapte".
Tot in Grecia, Damian a cunoscut-o pe fosta lui sotie, cu care are o fata, Niculina. Ambele sunt si acum in Grecia, iar Damian Draghici le trimite in fiecare luna pensia alimentara.

A plans doua ore in fata Ambasadei SUA

Un alt moment important in viata lui Damian Draghici a fost cel in care a castigat bursa la Colegiul Berklee. Dupa 8 ani de asteptare, a primit viza. Atunci, a simtit un sentiment ciudat. "Am stat in fata Ambasadei SUA de la Bucuresti si am plans timp de doua ore, continuu. Nu era o descarcare nervoasa. Era un plans din care nu am mai putut sa ma opresc. Era si fericire, dar si tristete", a continuat artistul.

Prieten la catarama cu Joe Cocker

Dupa 7 ani petrecuti in Grecia si 10 CD-uri aparute pe piata, Damian s-a mutat in SUA. Aici a impartit scena cu vedete de calibru, precum Joe Cocker, James Brown, Cindy Lauper, Shaggy. Cu Joe Cocker a petrecut foarte mult timp. "Locuiam in aceeasi vila. Tin minte ca ne uitam la Discovery in acelasi timp, dar din camere diferite. Ne sunam la telefon si comentam ce vedeam la televizor. Seara, cantam melodiile lui la acordeon", si-a mai amintit Damian. Tot Joe Cocker l-a recomandat pe Damian Draghici producatorilor filmului Piratii din Caraibe, a carui muzica a fost compusa de artistul roman.

Dragoste fulgeratoare cu Anastasia Soare

Draghici a compus muzica pentru Celine Dion si multi au spus atunci ca intre ei ar fi existat ceva mai mult decat o amicitie. "Nu, nu am fost iubitul lui Celine Dion. Nici nu aveam timp, eu ma gandeam numai la muzica", a negat artistul legatura cu vedeta canadiana.
In "perioada americana", muza lui a fost "regina sprancenelor", Anastasia Soare, pe care a cunoscut-o la o petrecere, la Los Angeles, prin intermediul unui producator de film. Relatia cu Anastasia a intervenit la scurt timp dupa divortul lui Damian de Jennifer, cea de-a doua sotie, impreuna cu care a locuit 6 ani.

"Vacanta" in Romania. Pentru totdeauna...

Viata plina de spectacole, dar si de succes, printre straini, a devenit, la un moment dat, rutina. "Veneam dintr-o lume, cea a tiganilor, in care muzica era mai presus de orice. Insa trecusem in extrema cealalta, in care altceva era mai important decat muzica. Devenisem un mecanism de facut bani. Nu mai aveam niciun fel de implinire", s-a plans Damian. Artistul si-a dat seama ca a cazut in capcana. Dorinta de a le dovedi tuturor de ce este in stare l-a purtat intr-o lume in care nu s-a mai regasit si in care si-a pierdut pilonii de sprijin. "Mi-am dat seama de legea magnetismului. Am atras ce-am vrut", a mai spus Draghici. Asadar, a lasat viata de acolo si s-a intors langa ai lui. O perioada nu a mai cantat deloc. "Pur si simplu, nu mai puteam sa ating naiul", si-a adus aminte Damian. Artistul s-a intors in Romania. La inceput in vacanta, iar apoi a ramas. Definitiv. I-a cunoscut pe baietii din trupa "la bautura" si iata ca si astazi, Damian & Brothers exista pentru publicul nostru. La "Cerbul de Aur", Damian & Brothers au cantat alaturi de Gregg Bisonnette (tobosarul lui Santana), Steve Luckather (de la formatia Toto), Nathan East (basistul lui Eric Clapton si al lui Michael Jackson).