www.desprecopii.com informeaza: veste buna pentru femeile care doresc sa devina mame dupa varsta de 40 de ani: un studiu recent arata ca femeile peste 40 de ani care nasc copii fara ajutorul medicamentelor de fertilitate sau al altor proceduri de reproducere asistata tind sa traiasca mai mult. De ce? Una dintre teorii este ca estrogenul, care este inca produs in abundenta in organismul femeilor fertile, are efectul de a prelungi viata inimii, a oaselor si a altor organe. Totusi, mai putin de 1 la suta dintre femeile care au intre 40 si 44 de ani nasc copii. Iata totul despre sarcina peste 40 de ani, de la Desprecopii.com:

Organismul femeilor dupa 40 de ani

Sa incepem cu vestea cea buna: un studiu recent arata ca femeile peste 40 de ani care nasc copii fara ajutorul medicamentelor de fertilitate sau al altor proceduri de reproducere asistata tind sa traiasca mai mult. De ce? Una dintre teorii este ca estrogenul, care este inca produs in abundenta in organismul femeilor fertile, are efectul de a prelungi viata inimii, a oaselor si a altor organe. Totusi, mai putin de 1 la suta dintre femeile care au intre 40 si 44 de ani nasc copii. Sansele de a ramane insarcinata in fiecare luna scad la numai 5 procente dupa 40 de ani.
Modul in care duceti sarcina la termen si modul in care decurge nasterea daca aveti peste 40 de ani depinde de mai multi factori, ca forma dumneavoastra fizica, obiceiurile sanatoase de viata si faptul ca este sau nu primul copil.
Lucrul de care se plang cel mai frecvent pacientele insarcinate care au peste 40 de ani este faptul ca se simt foarte obosite.
Schimbarile hormonale din timpul sarcinii fac ca femeile sa se simta obosite, dar oboseala pare sa fie mai pronuntata la femeile cu varsta mai mare si poate fi accentuata daca mai au alti copii mici de care trebuie sa se ocupe, spune Jennifer Niebyl, medic, profesor si sef al departamentului de obstetrica si ginecologie la Universitatea Iowa, SUA.
Daca aveti deja un copil, sunteti mai predispusa si la probleme ca hemoroizii, presiune crescuta pe vezica urinara, prolapsul tesuturilor din uter si vagin, sau lasarea sanilor, oricum, mai predispusa decat erati cu 20 de ani in urma, pur si simplu fiindca muschii si alte tesuturi din aceste zone au mai fost intinse deja. Puteti minimiza aceste efecte avand grija sa nu luati prea mult in greutate in timpul sarcinii, facand exercitii fizice moderate si facand exercitiile Kegel pentru a mentine forta muschilor vaginali.

Starea emotionala dupa 40 de ani

Pana la varsta de 40 ani ati acumulat o vasta experienta si un nivel ridicat de maturitate, pe care va puteti baza atunci cand cresteti un copil. Sunt sanse mari si sa aveti mai multa rabdare decat ati fi avut la 20 de ani. Insa probabil veti fi ingrijorata de alte lucruri.
Ceea ce aud medicii cel mai des este "Voi fi prea batrana atunci cand copilul va incepe facultatea!". Sau este posibil va viitorii parinti sa priveasca in viitor si sa vada ca abia la 60-70 de ani va fi "cuibul" gol. Parintii cu varste mai mari trebuie sa-si echilibreze sentimentul de pierdere a libertatii cu cel de bucurie reprezentata de cresterea unui copil, spune dr. Glazer.
Riscuri pentru bebelus
Circa o treime dintre toate sarcinile femeilor intre 40 si 44 de ani se termina cu un avort spontan. Motivele sunt multiple: ovulele pot fi imperfecte, tesutul care captuseste uterul poate sa nu mai fie destul de gros, sau aportul de sange catre uter poate sa nu mai fie suficient pentru a sustine o sarcina.
De asemenea, sunt ridicate riscurile de placenta previa (ceea ce inseamna ca placenta este inserata jos in uter, blocand partial sau complet deschiderea cervicala si creand un risc ridicat de hemoragie) si de dezlipire a placentei (ceea ce inseamna ca o parte a placentei sau intreaga placenta se separa de peretele uterin). Bebelusii nascuti de femeile care au peste 40 de ani au si un risc mai mare de greutate redusa la nastere (sub 2,5 kg).
Riscul de defecte cromozomiale la nastere creste constant cu fiecare an dupa 40 de ani. daca nasteti la 40 de ani, bebelusul dumneavoastra are riscul de 1 la 106 sa aiba sindromul Down si riscul de 1 la 66 de a se naste cu anomalii cromozomiale. Pana la 44 de ani, aceste riscuri cresc la 1 din 38 si respectiv 1 la 26.

De la 45 la 49 de ani

Organismul dupa 45 de ani

Procentajul femeilor care nasc copii la aceasta varsta este de 0,03, iar sansele de succes ale unui tratament impotriva infertilitatii scad dramatic. Faptul ca sunteti capabila sa concepeti un copil si sa duceti sarcina este o realizare, iar intr-o anumita masura este o consecinta a starii dumneavoastra bune de sanatate.
Auzim cu totii povesti de succes despre femeile care au nascut copii cand se apropiau de 50 de ani prin fertilizare in vitro. Dar peste jumatate dintre toate sarcinile obtinute prin FIV ale femeilor peste 40 de ani sunt datorate ovulelor donate de alte persoane, spune dr. Younger.
Dupa ce ati conceput copilul, este foarte probabil sa fiti supusa unor teste mai riguroase decat daca ati fi mai tanara. Cele mai multe dintre femeile insarcinate care au implinit 40 de ani trec prin stresul testelor necesare pentru a verifica sanatatea sistemului lor cardiovascular si sunt mai atent monitorizate pentru detectarea semnelor de diabet sau de probleme ale rinichilor decat cele intre 20 si 30 de ani, spune dr. Younger.
Chiar daca sunteti intr-o forma fizica de invidiat, ducerea sarcinii la termen si nasterea bebelusului vor fi mai dificile decat daca ati fi in aceeasi forma fizica la 20 de ani.
Intr-un fel, sarcina este ca o competitie de atletism. Volumul sangelui din organism se dubleaza aproape, solicitand mai mult inima, iar greutatea in plus va solicita muschii si incheieturile, spune dr. Niebyl.
Starea emotionala dupa 45 de ani
Cele mai multe dintre femeile de 45 de ani sunt la fel de ingrijorate de sanatatea lor ca si de cea a bebelusului - pe buna dreptate, deoarece si mama si bebelusul sunt expusi unor riscuri mai mari la aceasta varsta. Dar cele mai multe sarcini, chiar si la femeile care au 40 de ani, se desfasoara cu bine. Cu cat aveti mai multa grija de dumneavoastra, cu atat mai mari sunt sansele de a duce sarcina cu bine la termen.
Riscuri pentru bebelus
Peste jumatate din sarcinile femeilor care au depasit 45 de ani se termina prin avort spontan (inainte de 20 de saptamani de sarcina). La femeile care au peste 40 de ani riscul de a naste copilul mort sunt duble fata de riscurile femeilor de 20-30 de ani; din acest motiv, multi medici recomanda femeilor cu varsta mai inaintata mai multe teste si ecografii in ultimele saptamani de sarcina.
Riscul de anomalii cromozomiale creste semnificativ. La 45 de ani, riscul de a naste un copil cu sindromul Down este de 1 la 30 si riscul de a naste un copil cu anomalii cromozomiale este de 1 la 21. In cazul femeilor de 49 de ani, riscurile sunt de 1 la 11 si respectiv 1 la 8.

Sarcina dupa 50 de ani

Varsta medie a inceperii menopauzei este de 51 de ani, dar de obicei variaza intre 45 si 55 de ani. Aproape toate sarcinile dupa varsta de 50 de ani necesita asistenta specializata, fie ca este vorba de medicamente pentru fertilitate, suplimente hormonale, sau mai frecvent, ovule de la alte femei donatoare. Femeile care inca ovuleaza la aceasta varsta trebuie sa ia de obicei progesteron cel putin in primele doua luni pentru a mentine sarcina. Femeile care nu mai ovuleaza au nevoie de ovulele altor femei donatoare pentru a concepe un copil si trebuie sa ia estrogen si progesteron cea mai mare parte a sarcinii, pana cand placenta incepe sa produca singura acesti hormoni.
La aceasta varsta, rata complicatiilor este ridicata, incluzand probleme ca hipertensiunea, probleme ale rinichilor si ale placentei - care necesita monitorizare si ingrijire foarte stricte.
Apoi mai este problema varstei femeii dupa nasterea copilului. Cunoastem cu totii mame de 50 de ani care sunt mai energice si vioaie decat semenele lor de 20 de ani, iar ele au in plus avantajul maturitatii si al experientei. Dar realitatea este ca femeile peste 50 de ani au nevoie de energie in plus - ca sa nu mai vorbim despre vitalitate - ca sa se trezeasca din doua in doua ore pentru a hrani nou-nascutul sau ca sa tina pasul cu un copil mic.
Sfatul de la Desprecopii.com
Statisticile arata ca dupa ce o femeie a ramas insarcinata, daca are grija de ea si daca testele ei prenatale sunt negative