AmosNews informeaza: Dincu: La noi teritoriul este o povara in loc sa fie o resursa extraordinara
Viceprim-ministrul Vasile Dincu, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, a participat, astazi, 31 octombrie a.c., la FORUMUL PARTENERIATE PENTRU DEZVOLTAREA ROMÂNIEI: POTENTIALUL STRATEGIC AL RETELEI DE PARCURI, CLADIRI SI TERENURI INDUSTRIALE. In contextul recentei aprobari, de catre Guvernul Romaniei, a Strategiei de Dezvoltare Teritoriala a Romaniei, evenimentul a reprezentat un nou pas de consolidare a colaborarii dintre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) si principalele categorii de parteneri nationali implicati in dezvoltarea in profil teritorial a Romaniei, prezenti la eveniment. Este vorba despre sectorul public central, administratia publica locala, sectorul privat si sectorul tehnic (mediile profesional, academic si universitar). Aplicarea efectiva a Strategiei presupune implicarea tuturor acestor sectoare, ca urmare MDRAP a initiat un parteneriat national pentru dezvoltarea teritoriului. Propunerea de parteneriat a fost semnata de viceprim-ministrul Vasile Dincu, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, si inmanata celor patru categorii de viitori parteneri. Parteneriatul consta in patru platforme de colaborare, pentru fiecare sector in parte.
- Potentialul teritorial al Romaniei este imens, din pacate noi nu il folosim. La noi teritoriul este o povara in loc sa fie o resursa extraordinara. Ca sa putem corobora toti factorii cred ca este nevoie de acest parteneriat national. Capitalul teritorial este foarte important si aceasta strategie de dezvoltare teritoriala pe care am promovat-o pune laolalta cateva componente importante: dezvoltarea sociala, dezvoltarea economica, dezvoltarea teritoriului si dezvoltarea stiintifica. Stiinta poate fi o componenta a progresului economic. De aceea am insistat la inceput pe faptul ca trebuie sa ne unim intr-un continuu al competentelor si, prin aceasta, sa putem facem ceva impreuna pentru dezvoltarea Romaniei, a declarat viceprim-ministrul Vasile Dincu in deschiderea Forumului.
Vasile Dincu a vorbit despre viziunea strategiei si despre unul dintre instrumentele de aplicare a ei - Observatorul Teritorial, platforma informatica in care sunt inregistrate informatii si date necesare pentru a caracteriza un teritoriu (la nivel de regiuni, de judete, de municipii, orase si comune), astfel structurate incat sa evidentieze dinamica si disparitatile teritoriale din Romania:
- Visam ca Romania sa devina o tara cu un teritoriu functional administrat. Sper sa nu ramana numai un vis si sper sa reusim impreuna, prin aceste parteneriate, acest lucru. Strategia este insotita de Observatorul Teritorial, un instrument foarte important pentru a putea sa fundamentam stiintific si sa monitorizam continuu, sa participam cu totii eventual chiar la presiunea pentru o dezvoltare strategica, eficienta, a teritoriului. Observatorul ne permite sa avem un fel de tablou de bord al dezvoltarii Romaniei, sa vedem cum se dezvolta Romania si sa apreciem la un moment dat cum stam la nivel local sau regional.
Conform ministrului dezvoltarii regionale, Observatorul Teritorial este foarte important mai ales pentru localitatile mici, care nu au resurse pentru a realiza studii si un audit teritorial, dar cu acest instrument ar putea face acest lucru. Forumul a constituit, totodata, ocazia de a reuni mediul public cu mediul privat, pentru a discuta un prim pachet de 21 de terenuri si cladiri propuse pentru dezvoltarea de noi activitati industriale la nivelul intregii tari. Oferta autoritatilor publice si cererea potentialilor investitori si dezvoltatori au fost, astfel, aduse fata in fata. A fost lansata, astfel, o noua abordare a dialogului dintre autoritatile publice locale si sectorul de constructii si dezvoltare imobiliara, pentru valorificarea sustenabila si inovativa a capitalului teritorial la nivel regional si national. Dezbaterea Parteneriate pentru Dezvoltarea Romaniei: Potentialul strategic al retelei de parcuri, cladiri si terenuri industrial a fost organizata de Intact Media Group impreuna cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si cu Camera de Comert si Industrie a Romaniei.