Descopera.ro : Cand e prea tarziu pentru a face un copil? Cele mai noi descoperiri
(Continuare)

Care sunt concluziile?

Twenge afirma ca, in ciuda faptului ca datele sunt imperfecte, acestea sugereaza doua concluzii:
1. Fertilitatea scade pe masura ce imbatranim
2. Vasta majoritate a femeilor ce se apropie de varsta de 40 de ani vor putea sa ramana insarcinate

"Din punctul meu de vedere, fiecare femeie ar trebui sa-si planifice sa aiba ultimul copil pana la implinirea varstei de 40 ani", spune Twenge. "Dincolo de aceasta varsta, veti da cu zarul, desi este in continuare posibil sa aveti un zar bun", adauga autoarea. "Fertilitatea este relativ stabila pana la sfarsitul celui de-al patrulea deceniu din viata, punctul de inflexiune fiind undeva in jurul varstei de 38 sau 39 de ani", explica Twenge.
Autoarea cartii "The Impatient Woman’s Guide to Getting Pregnant" subliniaza ca este necesar ca toate cuplurile sa inteleaga ca este foarte important ca sexul sa aiba loc la cel mai fertil moment al ciclului. Twenge noteaza ca studiul realizat de Rothman arata ca programarea sexului in jurul perioadei de ovulatie reducea foarte mult diferenta de fertilitate dintre femeile tinere si cele mai in varsta. Astfel, femeile mai varstnice de 35 de ani ce doresc sa ramana insarcinate ar trebui sa isi poata identifica perioada de ovulatie prin notarea atenta a ciclurilor sau prin folosirea unui aparat de monitorizare a fertilitatii.
Twenge dezvaluie un lucru putin cunoscut: ziua ovulatiei nu este cea mai fertila zi din ciclu, acest moment avand loc cu doua zile inainte de ovulatie. De asemenea, Twenge combate mitul conform caruia cei ce vor o fetita ar trebui sa faca sex mai departe de ziua de ovulatie, iar cei ce vor un baiat, mai aproape; in cartea sa, Twenge afirma ca cele mai recente cercetari sugereaza ca situatia ar fi exact invers.
Asadar, nu exista motive de ingrijorare daca ati depasit pragul psihologic de 30 de ani. Cele mai multe femei au toate sansele sa se bucure de experienta de a fi mama si dupa acest prag. Cum se va schimba societatea datorita faptului ca parintii vor fi tot mai varstnici? Acest lucru il puteti afla din articolul "Copii mici cu parinti carunti".