Varicele in timpul sarcinii: de ce apar si cum se trateaza?
Sarcina este una dintre cele mai propice perioade din viata unei femei pentru dezvoltarea varicelor. Ba chiar sunt atat de frecvente in timpul sarcinii, incat medicii spun ca este obligatoriu ca orice viitoare mama sa se informeze asupra acestui subiect. Din fericire, majoritatea celor care afla ca sunt insarcinate fac acest lucru, devenind mult mai motivate pentru a se ingriji si a face fata oricarei provocari. Vestea buna este ca cel puțin una dintre aceste provocari poate fi usor depasita prin ingrijire corecta. Viitoarele mame au acum la dispozitie un tratament sigur si eficient pentru atenuarea varicelor.

Varicele, mostenire de familie

Trebuie precizat de la bun inceput ca nu sarcina in sine reprezinta cauza varicelor, ci mostenirea genetica. In peste 90% din cazuri, varicele sunt transmise ereditar. Pe acest fond al predispoziției genetice si sub influența mondificarilor hormonale specifice sarcinii, se dezvolta dilatatiile venoase la nivelul membrelor inferioare. Totodata, activitatile ce presupun multe ore de stat in picioare continuate si pe durata sarcinii, obezitatea, traumatismele locale sunt factori favorizanti pentru instalarea problemelor venoase.
Varicele apar spontan, in aproximativ 70% dintre cazuri pe parcursul celei de-a sasea luni de sarcina si se localizeaza la nivelul gambei sau gleznei. Cum se formeaza varicele? Venele incep sa nu mai functioneze corect: peretele venos devine mai rigid, se dilata si nu mai permite sangelui sa circule normal. In timp, aceste vene se modifica, sunt proeminente, capata culoare albastruie, iar traseul lor devine sinuos. Astfel isi fac aparitia varicele.


Complicatii redutabile

Varicele nu reprezinta doar o problema estetica, ci constituie o boala evolutiva, care progreseaza de la simptome precum dureri sau disconfort la nivelul gambei, senzatie de arsura si furnicaturi, umflaturi la nivelul gleznei, la stadii severe. In lipsa tratamentului adecvat, boala evolueaza spre complicatii de temut: modificari trofice la nivelul pielii neprovocate de lovituri, ulcer de gamba (rana deschisa care nu se vindeca), tromboflebita (trombi sau cheaguri de sange pe vena). Cu cat boala venoasa este lasata sa avanseze, cu atat suprafata gambei afectate de leziuni este mai mare. Prin urmare, este important ca aceasta afectiune sa fie tratata cu seriozitate inca din primele stadii. In plus, viitoarele mame care stiu ca sunt predispuse la aparitia varicelor trebuie sa respecte o serie de reguli preventive.

Sfaturi pentru prevenirea varicelor

Pentru a preveni dezvoltarea varicelor, medicii le recomanda gravidelor miscarea zilnica in aer liber, ceea ce activeaza circulatia sangelui. Este foarte important sa se evite perioadele lungi de stat in picioare, insa nici timpul indelungat de stat pe scaun nu este recomandat. Cele care petrec ore in sir la birou trebuie sa faca pauze in care sa se miste, sa evite a sta picior peste picior si sa iti mentina picioarele mai ridicate decat nivelul solului. In plus, viitoarele mame trebuie sa renunte la purtarea hainelor stramte, inconfortabile si a ciorapilor care blocheaza circulatia. Acestia pot fi inlocuiti cu ciorapi de compresie care ajuta la tonifierea peretului venos. Purtarea incaltamintei cu toc jos (sub 5 centimetri) se recomanda de asemenea pentru sanatatea picioarelor.


Se recomanda tratament local modern si eficient

Alaturi de regulile privind stilul de viata, medicii spun ca instituirea precoce a unui tratament local este esentiala pentru prevenirea complicatiilor grave ale varicelor. Studiile arata ca administrarea locala de heparina sodica lipozomala poate reduce in mod semnificativ simptomele bolii venoase cronice si poate preveni aparitia cheagurilor de sange (trombi). Heparina este o substanta cu proprietati anticoagulante. Inglobata in niste molecule numite lipozomi, heparina patrunde mai bine in straturile profunde ale pielii si are un efect anticoagulant mai indelungat datorita eliberarii gradate a heparinei din lipozomi. Acest sistem original de transport al heparinei â€" lipozomal â€" face posibila penetrarea cu usurinta a stratului cornos si patrunderea in microcirculatie a intregii cantitati de heparina administrata. Heparina sodica lipozomala sub forma de spray poate fi administrata in siguranta femeilor gravide, intrucat s-a demonstrat ca aceasta nu trece de bariera placentara.
In plus, este usor de aplicat local, prin pulverizare, fara sa necesite masaj.
Mai multe informații pe www.viatromb.ro.