Senatorul Nicolae MOGA a sustinut o declaratie politica intitulata: Turismul trebuie sa fie o prioritate nationala pentru Romania. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Patrimoniul turistic romanesc, gospodarit corespunzator reprezinta girul promovarii Romaniei ca destinatie turistica internationala. Industria turistica nationala beneficiaza de o diversitate a componentelor ce pot fi abordate.
Turismul balnear este singura forma de turism care se bazeaza pe un potential practic inepuizabil. O treime din resursele de ape termale si minerale din Europa se afla in Romania. Aceasta valoare este accentuata si de intensitatea factorilor naturali, de mediu.
Ecoturismul, o alta componenta pentru care se impune dezvoltarea de strategii specifice. Romania este una dintre primele tari care au elaborat criteriile de selectie a destinatiilor ecoturistice, fiind un exemplu pentru alte tari europene - Maramuresul, zona Brasovului, Suceava, Delta Dunarii sunt destinatii ecoturistice destul de vizitate in ultima vreme, dar sunt foarte multe alte zone din tara noastra care se pot inscrie in criteriile europene ca destinatii turistice.
Pozitionarea Romaniei ca destinatie pentru componenta spa-wellness, dar si valorificarea potentialului statiunilor turistice pe segmentul luptei contra imbatranirii reprezinta factori de interes.
Toate acestea sunt argumente pentru o crestere semnificativa a turismului in Romania.
La acest moment, principala provocare a domeniului turistic o constituie competitivitatea, ma refer in acest sens la calitatea serviciilor, la facilitatile acordate, in competitie directa cu tarile vecine, Bulgaria, Grecia, Turcia (in special pentru turismul estival din zona litoralului). Un pas a fost facut de Guvernul Romaniei, odata cu promovarea actelor normative privind acordarea facilitatilor in sistem all-inclusive.
Nu este de neglijat nici componenta economico-sociala. Turismul este in acest moment o sursa foarte buna de locuri de munca in Uniunea Europeana. Statisticile Comisiei Europene arata ca, alaturi de contributia considerabila la PIB-ul Uniunii, sectorul turistic aduce aproximativ 10 milioane de locuri de munca in intreaga Europa.
Infiintarea unei institutii europene pentru pregatirea profesionistilor in turism ar creste in mod absolut nivelul de pregatire al fortei de munca din acest sector important. Turismul trebuie sa devina o prioritate strategica pentru Uniunea Europeana si in special pentru Romania si pentru regiunea noastra. Daca vrem ca pe termen lung sa avem o resursa umana pregatita si performanta, atunci trebuie sa investim si in institutiile care sa puna la punct un cadru propice pentru tinerii specialisti in turism.
Este motivul pentru care sustin proiectul noii legi a turismului (postat pe site-ul Ministerului Economiei, Comertului si Turismului) discutat recent de ministrii de resort cu reprezentantii patronatelor din turism si supus dezbaterii publice.
O prevedere de interes deosebit din proiectul noii legi a turismului prevede ca autoritatile locale au dreptul si obligativitatea de a sanctiona proprietarii hotelurilor lasate in paragina, iar daca administratiile locale nu se implica, atunci vor fi ele sanctionate de catre agentiile statului.
Consider ca aceasta reglementare ar putea fi preluata si de alte domenii economice afectate prin lasarea in paragina a proprietatilor.