Mariustuca.ro / Agentia Nationala a Medicamentului: Nu folositi doze mari de ibuprofen daca suferiti de boli cardiace sau circulatorii (Autoare: Magda Marincovici) Agentia Nationala a Medicamentului ne informeaza ca reevalurea la nivel european a ibuprofenului a confirmat existenta unui risc redus de aparitie a infarctului miocardic si accidentului vascular cerebral la pacientii care utilizeaza doze mari de medicament, respecti egale sau mai mari de 2.400 mg pe zi. Riscul prezentat de dozele mari de ibuprofen este similar celui observat in cazul altor medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), inclusiv inhibitorii COX-2 si diclofenacul. In cazul dicofenacului, riscul este estimat la aproximativ 3 cazuri suplimentare de infarct miocardic la fiecare 1000 de pacienti care au utilizat medicamentul timp de un an.
Totusi, informatiile ANM adresate pacientilor se spune ca:
- Nu vi se mai recomanda utilizarea dozelor mari de ibuprofen in cazul in care prezentati afectiuni cardiace sau circulatorii, precum insuficienta cardiaca, boala cardiaca si tulburari circulatorii sau aveti antecedente de infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Inainte de initierea unui tratament cu doze mari de ibuprofen, medicul va va evalua cu atentie pentru a verifica prezenta unor factori de risc precum hipertensiune arteriala, nivele ridicate de colesterol in sange, diabet zaharat sau fumat.
Utilizarea indelungata a ibuprofenului poate reduce efectul aspirinei administrata in doze mici in scopul reducerii riscului de aparitie a infarctului miocardic sau accidentului vascular cerebral. Prin urmare, inaintea utilizarii ibuprofenului concomitent cu aspirina, solicitati intotdeauna sfatul medicului sau farmacistului. Recomandarile formulate in cazul ibuprofenului se aplica si dexibuprofenului, un medicament similar ibuprofenului. O doza mare de dexibuprofen este de 1.200 mg pe zi sau mai mult.