Senatorul Laurentiu Florian Coca a sustinut o declaratie politica intitulata "7 aprilie Ziua Mondiala a Sanatatii", pe care o puteti citi in continuare.

Dedic prezenta declaratie politica Zilei Mondiale a Sanatatii dar si unor dezbateri care au avut loc in tara noastra in ultimul timp asupra politicilor din domeniul sanatatii.
De altfel, marcarea in fiecare an, in data de 7 aprilie a Zilei Mondiale a Sanatatii, in urma unei decizii luate inca din anul 1948, in cadrul primei Adunari Mondiale a Sanatatii desfasurate in Geneva, in Elvetia, de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii are menirea sa ne reaminteasca importanta acestei valori a sanatatii pentru fiecare comunitate si pentru fiecare familie sau persoana. Daca anul trecut Ziua Mondiala a Sanatatii s-a axat pe bolile cardiovasculare, anul acesta Ziua Mondiala a Sanatatii aduce in vizor bolile infectioase cu transmitere prin vectori precum tantarii, mustele, capusele, puricii, etc., sub sloganul "Muscatura mica, amenintarea mare" .
Datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii ne spun ca, din aceste cauze, aproximativ jumatate din populatia globului este expusa riscului de infectare cu malarie, febra dengue, febra galbena, borrelioza si leishmanioza. Si in tara noastra, autoritatile publice, precum si organismele sanitare de profil se lupa cu vectori infectiosi precum cei amintiti, care devin tot mai persistenti si mai rezistenti la tratamentele aplicate.
Stimati colegi, marcam anul acesta Ziua Mondiala a Sanatatii la o saptamana dupa ce fostul ministru al sanatatii a depus si s-a dezbatut la Camera Deputatilor o motiune simpla pe tema listei medicamentelor compensate. Discutiile si disputele dintre noi pe problema politicilor sociale intre care sunt si acelea referitoare la sanatate face parte din firescul exercitiu politic si profesional pe care trebuie sa-l purtam in Parlamentul Romaniei. Dar, mi se pare de tot rasul ca, dupa ce timp de un an si jumatate nu ai reusit sa adopti o lista a medicamentelor compensate, sa ai pretentia ca ministrul care te-a urmat sa rezolve problema in mai putin de o luna. Ridic si acest aspect deoarece, dincolo de disputele politice, consider ca trebuie sa dovedim seriozitate atunci cand abordam aceasta problematica. Fuga de raspundere sau aruncarea raspunderii pe seama celor care ne vor urma nu ajuta nici bolnavii nici sistemul de sanatate.
Aceasta fiind situatia, ne revine noua sa realizam cat mai repede si mai bine si pachetul serviciilor de baza asigurate, si lista medicamentelor compensate si celelelte masuri de reformare a sistemului.