HotNews.ro: Titlu doctor Honoris Causa pentru George Maior. Tot mai multe aparitii publice ale directorului SRI (Autor: D.Tapalaga)
Directorul SRI, George Maior, va fi prezent zilele viitoare la Timisoara, unde Universitatea de Vest ii va decerna titlul de Doctor Honoris Causa, anunta publicatia Timpolis. Potrivitsite-ului Universitatii, ceremonia este programata saptamana viitoare, pentru data de 3 octombrie. Evenimentul are loc pe fondul unor aparitii tot mai dese ale sefului SRI in spatiul public. Numai in luna septembrie, Maior a acordat doua interviuri, unul la Mediafax, altul la televiziunea publica, dupa ce anul acesta a avut iesiri publice aproape lunare, nespecific pentru un sef de servicii secrete.
• In interviul acordat TVR, Maior a fost intrebat de moderator: Domnule Maior, numele dumneavoastra a fost, in repetate randuri, vehiculat ori ca si candidat la Presedintia Romaniei, au spus si din stanga, si din dreapta, ori ca prim-ministru... Tinand cont de faptul ca 50% dintre cetateni apreciaza SRI-ul, va ganditi la o functie, sa candidati sau premier?" Seful SRI a raspuns: "Nu. Ma gandesc la calitatea pe care o am de director. Dupa ce termin, si am tot subliniat acest lucru, cu aceasta pozitie, putem discuta orice, inclusiv asemenea aspecte. Eu am tot subliniat si, vedeti, din pacate, incepe aceasta campanie electorala cu multe discutii despre servicii. Serviciile isi fac datoria independent si
profesionist."
• In interviul acordat Mediafax, Maior a fost intrebat urmatoarele: "Spuneati ca Serviciul se comporta neutru in acest context electoral si spuneati, in primavara, ca daca vor exista abateri de la aceasta politica vor fi sanctiuni. Ati dat cuiva sanctiuni?". Seful SRI a raspuns: "Am semnat chiar si un Ordin intern in acest sens, fiecare ofiter sa respecte aceste valori, reiterand ceea ce de fapt ei fac, si subliniind ca nu vor fi iertate abaterile de la aceste principii. Pana acum nu am intalnit un caz concret. Daca el se va manifesta, cu siguranta veti sti public."
• Potrivit Timpolis, George Maior, care este si profesor in cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative, este licentiat in Drept al Universitatii Babes Bolyai, din Cluj Napoca, fiind doctor in drept cu teza "Drept national si european in jurisprudenta Curtii Europene de la Strasbourg", iar studiile masterale le-a absolvit in Drept international si comparat, la Universitatea George Washington, din SUA.
• Inainte de a ocupa functia de director al SRI, a fost senator, secretar de stat, sef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantica si Politica de Aparare din cadrul Ministerului Apararii Nationale, insarcinat cu afaceri al Ambasadei Romaniei la Dublin, in Irlanda, si diplomat in cadrul Ministerului Afacerilor Externe.