Un spital din Graz (sudul Austriei) a fost gasit vinovat pentru un schimb de copii la nastere, in urma cu 26 de ani, si condamnat sa plateasca daune familiei care a depus plangerea, relateaza AFP, potrivit Agerpres.
Justitia a anuntat luni ca a dispus plata a cate 30.000 de euro cu titlu de daune fiecaruia dintre cei doi parinti si tinerei in cauza, care au lansat o procedura in civil in 2015.
Tanara a descoperit in timpul unor analize de sange din 2014 ca grupa sa sanguina nu corespunde cu cea din documentele de nastere originale.
Testele medicale si probele AND au confirmat ca ea nu este fiica genetica a mamei care a crescut-o.
Clinica universitara din Graz (sudul Austriei), unde mama a nascut, a lansat un apel la femeile care au adus pe lume prunci intre 15 octombrie si 20 noiembrie 1990 pentru ca ele sa se supuna unor teste ADN, estimand ca circa 200 de fetite s-au nascut in acea perioada.
Testele practice nu au dus insa la descoperirea mamei tinerei care s-a aflat la originea procedurii.
Totusi, justitia a considerat ca schimbul nu ar fi putut avea loc decat in primele ore ale vietii sugarilor, ceea ce unitatea spitaliceasca contesta.
Acest caz aduce aminte de cel din Franta, unde doua fete au fost schimbate intre ele cand se aflau in incubatorul unei clinici din Cannes, in 1994.
Justitia le-a acordat in 2015 aproape 2 milioane de euro cu titlu de reparatii pentru prejudiciul suferit.