Senatorul Laurentiu Florian Coca a sustinut o declaratie politica intitulata: Marcam ziua veteranilor de razboi printr-o crestere a indemnizatiilor. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Printr-o hotarare a Guvernului Romaniei s-a hotarat ca in tara noastra Ziua Veteranilor de Razboi sa fie marcata anual la 29 aprilie. Este si acest fapt un semn de recunoastere a meritelor veteranilor pentru apararea independentei, suveranitatii, integritatii teritoriale si a intereselor Romaniei. Dar pe teritoriile Romaniei, data fiind situatia ca romanii au trebuit sa se lupte de-a lungul istoriei lor milenare in nenumarate randuri pentru apararea pamantului stramosesc este o traditie de peste o suta de ani de cinstire a sacrificiilor celor care au luptat in aceste numeroase batalii.
Asa se face ca inca dupa Razboiul de Independenta din 1877-1878 si dupa Primul Razboi Mondial (1916-1918), prin diferite legi, s-a instituit titlul de veteran de razboi, participantilor la campanii de lupta iar lor si urmasilor lor fiindu-le acordate diferite drepturi si avantaje reparatorii.
Data de 29 aprilie nu este aleasa la intamplare ci se justifica prin aceea ca Titlul de ''veteran de razboi'' a fost recunoscut pentru prima data la 29 aprilie 1902. Printr-un Decret din 1902, participantii la Razboiul de Independenta au fost declarati veterani, asigurandu-li-se, pe langa acest binemeritat si onorant statut, mijloace pentru un trai decent si inlesniri pe masura curajului si a sacrificiilor probate pe campul de lupta. Totodata, prin Legea din 13 ianuarie 1918, participantilor la Primul Razboi Mondial decorati cu Medalia Virtutea Militara de razboi clasa I li s-a acordat o pensie viagera, iar prin Legea din 2 septembrie 1920, participantilor la Razboiul din 1916-1918 li s-au creat conditii speciale de pensionare. In 1927, printr-un alt Decret â€" lege, ofiterii activi si de rezerva care participasera la Primul Razboi Mondial si fusesera decorati cu Ordinul Mihai Viteazul, au primit loturi de teren sau loturi de casa, precum si anumite gratuitati.
Sunt mai multe acte normative prin careVeteranii de razboi au primit o serie de drepturi si avantaje si in anii urmatori. 6 mai 1936, Legea nr. 794 din 4 septembrie 1941, Legea nr. 310 din 24 aprilie 1945, Decretul-lege nr. 440 din 4 iunie 1945. Incepand din 1947, aceste drepturi si avantaje au fost revazute, unele fiind chiar anulate.
In prezent, drepturile veteranilor de razboi sunt reprezentate de Asociatia Nationala a Veteranilor de Razboi, membra a Federatiei Mondiale a Vechilor Combatanti, cu sediul la Paris. Aceste drepturi sunt garantate de legea nr. 49/1991 si de legea nr. 44/1994, modificata si completata prin Legea 303/2007.
Recent, Guvernul Romaniei, la initiativa Ministerului Apararii Nationale, a Ministerului Afacerilor Interne si cu acceptul Ministerului de Finante, a adoptat o ordonanta de urgenta, prin care rentele veteranilor au crescut semnificativ. Premierul Victor Ponta a demonstrat inca o data prin aceasta ordonanta a cresterii indemnizatiilor tuturor veteranilor si vaduvelor de razboi cu un procent de 75% ca este alaturi de acesti eroi ai neamului.
Pentru ca ziua veteranilor a fost saptamana trecuta cand eram in colegiul meu electoral, folosesc prilejul acestei sedinte pentru a transmite si eu cele mai calde urari de sanatate, viata lunga si intrega recunostiinta veteranilor de razboi pentru eroismul cu care s-au luptat si pentru intelepciunea cu care au trecut prin nenumaratele provocari ale vietii.