(Continuare)

Jurnalul National: REFERENDUMUL, proces politic mamut, cu 7,4 milioane acuzati
Procurorul Papici, unealta basista din DNA, a fabricat un dosar dictat de Macovei si Kovesi

Din comunicatul DNA

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a unui numar de 75 de inculpati, sub aspectul infractiunilor retinute in dosarul cunoscut opiniei publice sub numele de dosarul "Frauda la referendum":
I. NICOLAE-LIVIU DRAGNEA, secretar general al unui partid politic (la data faptelor), in prezent deputat si vicepremier, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
In calitate de secretar general al unui partid, inculpatul Nicolae-Liviu Dragnea, cu ocazia organizarii si desfasurarii referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenta si autoritatea sa in partid in scopul obtinerii unor foloase nepatrimoniale de natura electorala, necuvenite, pentru alianta politica din care facea parte partidul reprezentat de inculpat si anume indeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obtinute in alte conditii decat cele legale.
In acest sens, Nicolae-Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, in care a implicat mai multe persoane asupra carora avea influenta in virtutea functiei pe care o detinea, avand ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot. In concret, folosirea influentei si autoritatii s-a facut in urmatoarele modalitati:
1. Ca un prim pas, inculpatul Nicolae-Liviu Dragnea, in calitate de secretar general al partidului pe care il reprezenta, dar si de coordonator al campaniei electorale, a emis doua adrese, la 12 si 13 iulie 2012, destinate organizatiilor judetene de partid, respectiv presedintilor si directorilor de campanie, dar si primarilor din tara ai acelui partid, adrese prin care, pentru obtinerea participarii la vot a alegatorilor, in proportie de 60%, li se solicita sa ia masuri incriminate de catre Legea nr. 3/2000 (in fapt, promisiuni de foloase materiale in scopul de a determina alegatorii sa voteze) si, de asemenea, sa propuna prefectilor infiintarea de sectii de votare in statiunile turistice.
2. In paralel, inculpatul Nicolae-Liviu Dragnea a coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul caruia a transmis mesaje, ordine si recomandari legate de stimularea participarii cetatenilor la vot prin mijloace interzise de lege, catre coordonatorii judeteni de campanie/primarii/activistii de partid. Sistemul informatic avea doua componente IT:
- o componenta ce permitea schimburile de mesaje tip SMS, in timp real si intre mii de utilizatori, prin apelarea numarului telefonic dedicat "1855" ori prin receptionarea de mesaje de la acest numar
- o aplicatie internet ce dadea posibilitatea unui numar restrans de persoane (asa-numitii "coordonatori judeteni" sau "coordonatori") sa obtina in timp real informatii despre numarul de votanti si modul cum s-a votat in toate sectiile de votare.
3. De asemenea, Nicolae-Liviu Dragnea a trasat sarcini unor apropiati ai sai (membri de partid din judetul Teleorman, unde indeplinea functia de presedinte al Consiliului judetean) sa faca tot ce le sta in putinta, inclusiv prin incalcarea prevederilor legale, pentru a scoate oamenii la vot.
II. Demersul infractional al inculpatului Dragnea a fost sustinut de 74 de persoane, presedinti si membri ai unor sectii de votare din localitati din judetele Teleorman, Vrancea, Gorj si Olt, in sarcina carora s-a retinut infractiunea de falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale si introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine de vot.