Magda Marincovici (Jurnalul National): Calculatorul si mobilul ne afecteaza creierul
(Continuare)

• Magda Marincovici (Editor Sanatate): Care sunt cei mai mari dusmani, dar si cei mai fideli aliati ai creierului omului ? Este creierul cel mai solicitat organ?
• Prof dr Dafin Muresanu, presedintele Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii si al Societatii de Neurologie din Romania: As mentiona in treacat ca evenimentele negative din viata noastra au repercusiuni si asupra sistemului imunitar, diminuand capacitatea de aparare a organismului si favorizand aparitia bolilor. De exemplu, stresul poate duce la cresterea tensiunii arteriale, care este un factor de risc major pentru accidentul vascular cerebral. De asemenea, stresul poate reprezenta un factor declansator al crizelor epileptice sau a cefaleei. Cefaleea, adica durerea de cap, este un simptom a carui incidenta este in continua crestere in tara noastra, cu efecte socio-economice destul de importante. Depresia e foarte frecventa si o consecinta a afectiunilor neurologice. Un pacient depresiv este un pacient cu un stil de viata mai putin sanatos, care are tendinta de a neglija un tratament preexistent.
Cea mai importanta si eficienta metoda de preventie a bolilor neurologice este modificarea stilului de viata. Si aici este vorba, in principal, despre dieta, activitatea fizica, consumul de bauturi alcoolice, fumatul, consumul de droguri, etc. Tot in metodele eficiente de preventie intra si vizitele periodice la medic pentru depistarea si tratamentul adecvat al suferintelor care favorizeaza aparitia bolilor neurologice. Exista o serie de factori favorizanti care pot fi modificati, cum ar fi: hipertensiunea arteriala - tensiunea arteriala ar trebui verificata regulat si tratata corespunzator; renuntarea la fumat si consumul moderat de alcool; evitarea sedentarismului, tratarea diabetului zaharat. In primul rand, ar trebui sa se puna accent pe medicina de preventie, dar acest lucru pare sa nu fie luat in serios de catre potentialii pacienti.
• Domnule profesor, recent, trageati un semnal de alarma : ' Sa folosim cu masura toate tehnologiile, si anume telefonul mobil, computerul, sa incercam sa citim in loc sa privim la TV". Ne explicati acest sfat?
• Folosirea excesiva a calculatorului si a telefonului mobil, fara un echilibru intre activitatile fizice si mentale, duce la instrumentalizarea oamenilor, deformarea creierului si amputarea afectiva a generatiilor viitoare. Daca desfasori numai un anumit tip de activitate si nu le combini, creierul se deformeaza. Calculatorul "este benefic pana la un punct", deoarece dezvolta anumite abilitati, insa copiii care folosesc calculatorul intensiv nu sunt mai destepti, ci doar mai priceputi, dar uneori este afectata partea emotionala. Iar acest lucru va fi pe nota de plata pentru generatiile viitoare. Vorbim de amputarea afectiva, lucrul si interactiunea scazuta cu semenii, dimunuarea calitatii reale a vietii. Tocmai de aceea nu este recomandata renuntarea la citit, la scrisul de mana sau la interactiunea cu oamenii, in favoarea cantonarii in zona calculatorului. Telefonia mobila, prin aceste sisteme de campuri care ne ajuta in comunicare, a virusat viata personala. Orice exces de radiatii poate provoca de la dureri de cap, anxietate, stari depresive, pana la patologii organice. Copiii care utilizeaza de mici telefonul mobil si calculatorul pot dezvolta tulburari de comportament, de intelegere, de comunicare si de integrare
• Va rog sa faceti cateva referiri la evenimentului medical ce va avea loc la Istanbul, evident datatoare de speranta pacientilor, dar si de satisfactie medicilor specialisti ?
• Societatea pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii (SSNN) organizeaza in perioada 14-17 noiembrie la Istanbul a XI-a conferinta anuala a Academiei Mondiale Multidisciplinare de Neurotraumatologie. Evenimentul se va bucura de participarea unui numar mare de personalitati medicale din Spania, Japonia, Argentina, Germania, Italia, Grecia, Austria si nu in ultimul rand din Romania. Programul stiintific este vast, la fiecare intalnire anuala temele fiind de mare actualitate. In acest an, temele centrale sunt leziuni ale creierului si maduvei spinarii. Importanta congresului este remarcabila, deoarece reuneste oameni cu o vasta experienta profesionala care reusesc sa integreze informatiile oferite din perspective interdisciplinare, intr-un tot unitar.
Evenimentul este cu atat mai important cu cat survine la numai doua saptamani de la un alt eveniment de marca: a IX-a editie a Congresului SSNN, principalele teme discutate fiind ultimele descoperiri din domeniul bolilor vasculare cerebrale, traumatismelor craniocerebrale si bolilor neurodegenerative.
Este important sa mentionam aportul neurologiei romanesti la aceste manifestari, dovedind in acest fel ca avem oameni valorosi, recunoscuti pe plan international.