Magda Marincovici (Jurnalul National): Calculatorul si mobilul ne afecteaza creierul
(Continuare)

• Magda Marincovici (Editor Sanatate): De ce Romania se afla printre tarile cu risc ingrijorator de accidente vasculare ?
• Prof dr Dafin Muresanu, presedintele Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii si al Societatii de Neurologie din Romania: Asa cum spuneam, Romania ocupa, din pacate, un loc fruntas la capitolul accident vascular cerebral. Bolile cerebrovasculare ucid de patru ori mai multi romani decat alti cetateni europeni si de sapte ori mai multi decat in SUA. AVC reprezinta o problema grava atat in tara noastra, cat si in restul lumii. Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza ca, pana in anul 2030, accidentul vascular cerebral va deveni principala cauza a mortalitatii pe glob, momentan aflandu-se pe locul trei dupa bolile cardiovasculare si cancer.
Tot Organizatia Mondiala a Sanatatii a plasat Romania printre tarile care se afla pe primele locuri in lume in privinta mortalitatii dupa un accident vascular cerebral. In tara noastra, se inregistreaza 300 de accidente vasculare cerebrale noi, fata de 200, care reprezinta media europeana. In urma accidentelor vasculare cerebrale aproape 33% dintre victime isi pierd viata si peste 30% raman cu un handicap permanent. In urma unor tratamente intensive, restul reusesc sa fie recuperate. Specialistii din intreaga lume incearca in permanenta sa gaseasca metode de recuperare a celor care au suferit accidente cerebrale.
• Cat din creierul afectat de ' un revarsat sanguin ', in cazul accidentului hemoragic, sau de obliterarea unei artere, in cazul accidentului ischemic, mai poate fi recuperat, evident, daca se actioneza corect si prompt
• Tratamentul se poate face cu succes maxim in primele patru ore dupa AVC. Contextul din Romania este, in continuare, dificil pentru persoanele care au suferit un accident vascular cerebral si asta pentru ca nu avem centre de urgente neurovasculare. In Austria, daca se produce un AVC in orice colt al tarii, persoana afectata ajunge in 90 de minute intr-un centru de urgente neurovasculare. Cu exceptia Bucurestiului, noi nu avem unitati de urgente neurovasculare. Nu ai unde sa ajungi.
Studiile noi au demonstrat faptul ca regenerarea este posibila atat la nivelul sistemului nervos central, adica a creierului si maduvei spinarii, cat si la nivelul sistemului nervos periferic. Vindecarea completa nu este intotdeauna posibila, putand exista insa ameliorari semnificative. Chiar daca regenerarea apare spontan, pentru obtinerea unor rezulate clinice semnificative este importanta stimularea exogena (farmacoterapie, kinetoterapie, terapie comportamentala, etc).
• Celulele stem din cordonul ombilical vor putea contribui la refacerea unui creier afectat de AVC, de maladiile Alzheimer, Parkinson, de scleroza multipla... ?
• Celulele stem sunt o mare speranta in medicina, dar cele mai multe dintre terapiile care le folosesc ca "materie prima" nu au intrat in practica medicala curenta. Un exemplu sunt maladiile Parkinson si Alzheimer, scleroza multipla, accidentele vasculare cerebrale si traumatismele craniocerebrale. Pentru toate acestea, celulele stem sunt o mare speranta, dar medicina este inca departe de a standardiza terapiile. Pentru bolile degenerative nu se pot initia deocamdata tratamente cu celule stem neuronale din mai multe motive. In primul rand, daca nu depistezi mecanismul de aparitie a maladiei, aceste celule ori nu pot deveni functionale, ori se distrug, ori se 'imbolnavesc' de aceeasi patologie pe care vrem sa o tratam. Apoi, celulele injectate nu pot genera neuroni care sa formeze retele neuronale.
• Cat ajuta medicamentele la refacerea celulelor creierului ?
• Capacitatea de regenerare exista peste tot in sistemul nervos, dar la intensitati diferite. Creierul, de exemplu, se regenereaza mult mai activ decat maduva spinarii. Cu cat vom intelege mai corect si complex mecanismele ce stau la baza acestor procese, cu atat vom avea un succes terapeutic mai mare. Terapiile moderne stimuleaza capacitatea de refacere a sistemului nervos central. Eficienta acestor terapii depinde foarte mult de momentul administrarii ei, respectiv cu cat mai repede, cu atat mai bine.
• Creierul pare sa fie o culme a creatiei divine. Ce va fascineaza pe dumneavoastra in privinta creierului uman ?
• As spune mai degraba ca tot ceea ce a creat Dumnezeu este perfect. Omul poate insa accesa doar perfectiunea intuibila. Creierul este intr-adevar un organ fascinant care imprima particularitatile speciei umane. Tot ceea ce a realizat omenirea este rodul initial al acestui uimitor organ. Sigur ca in cele din urma este nevoie de o echipa intreaga de organe care conlucreaza armonios pentru a pune in practica creatia omeneasca. Fara doar si poate, constiinta ramane cea mai importanta forma de manifestare din univers. Din punctul nostru de vedere, ea are de a face cu creierul, dar inca este dificil sa definim exact in ce mod se petrece acest lucru.
• Considerati creierul un subiect complet cunoscut sau, intocmai Bibliei, cu cat ne adancim in cercetarea lui cu atat ne dam seama de complexitatea lui ?
Cu siguranta creierul uman este de o complexitate deosebita si, cu toate progresele constante realizate de cercetare, suntem pe deplin constienti ca subiectul nu este complet cunoscut. De altfel, se pune problema daca va fi posibil vreodata ca, insusi creierul sa se cunoasca si sa se inteleaga pe sine. Apoi v-as atrage atentia asupra unui fapt evident: nu este vorba de ' creier ', ci de ' creiere '. Asa cum nu exista doi oameni identici nu exista nici doua creiere identice. Ne straduim sa intelegem regulile generale, chiar daca actualmente in medicina se pune un accent din ce in ce mai pregnant pe particularitatea individuala.

(Va urma)