doctorulmeu.net: Interviu cu dr. Monica Luminos
Redactor-Sef Doctorul meu: Steluta Indrei
Bolile respiratorii acute cauzeaza cea mai mare rata a mortalitatii la copii. Usoare sau mai grave, imbolnavirile specifice sezonului rece fac parte negresit din viata copiilor nostri. Important este sa stim cum sa actionam, pentru a-i feri pe micuti de complicatii redutabile. Ne ofera cele mai bune sfaturi conferentiar doctor Monica Luminos, sef de sectie la Institutul National de Boli Infectioase Matei Bals.

DOCTORULMEU: - Cu ce probleme de sanatate se confrunta frecvent copiii in aceasta perioada?
CONF. DR. MONICA LUMINOS: - Infectiile respiratorii sunt acum foarte frecvente, fiind specifice anotimpului rece. Le spunem viroze respiratorii pentru ca sunt cauzate de virusuri specifice respiratorii, cum sunt virusurile gripale, paragripale, adenovirusurile, bocavirusurile, pneumovirusurile. Dar pe langa manifestarile respiratorii, aceste virusuri mai au si manifestarile digestive. De aceea, avem si foarte multe cazuri de diaree in acest anotimp. Pentru bolile diareice din sezonul rece sunt specifice adenovirusurile si rotavirusurile. Este o patologie complexa, cu manifestari respiratorii, digestive, uneori si urinare. Incepand din decembrie pana in februarie, debuteaza de obicei in tara noastra epidemia de gripa.
- Cum se poate opri lantul infectiei in cadrul colectivitatilor de copii?
- Orice familie trebuie sa stie ca daca are un copil cu o viroza respiratorie este bine, in limita posibilitatilor, sa izoleze copilul respectiv, sa nu il mai duca in colectivitate, atat pentru protejarea lui, cat si a celor din colectivitate. In ceea ce priveste epidemia de gripa, vaccinul antigripal este in farmacii din luna septembrie, insa majoritatea populatiei nu se vaccineaza. Vaccinul antigripal este recomandat copiilor de la 6 luni, gravidelor, adultilor si varstnicilor. In cadrul colectivitatilor de copii este foarte importanta profilaxia prin vaccinare, pentru ca vaccinand copiii protejam si persoanele in varsta. Copiii de gradinita si cei de scoala sunt principalul vector de transmitere a gripei. Ei reprezinta in general sursele de infectie pentru familie.
- Cand este nevoie ca parintele sa se prezinte cu copilul la medic?
- Atat timp cat boala evolueaza usor, cu rinoree, adica ii curge nasul, tuseste moderat, dar are pofta de mancare, copilul este vioi, este activ, parintele nu trebuie sa se impacienteze. In momentul in care copilul incepe sa-si piarda pofta de mancare, devine mai apatic, cand apare febra ridicata, care cedeaza greu la antitermice, este bine ca totusi copilul sa fie vazut de un medic. Mai ales in cazul unei epidemii de gripa, se recomanda ca pacientii sa fie consultati de medic si sa li se prescrie un tratament adecvat. In cazul virozelor respiratorii, tratamentul este simptomatic, adica se administreaza medicamente pentru febra, pentru tuse, eventual pentru cresterea imunitatii. Hidratarea buna a copilului, cu ceaiuri, apa, este foarte importanta pentru sustinerea organismului. Mare atentie! In cazul virozelor nu se administreaza antibiotice. Acest lucru trebuie bine stiut de toata lumea. Daca insa apare febra mare, copilul devine letargic, nu mai vrea sa manance, atunci trebuie mers la medic.
- In sezonul rece, cam cati copii sunt internati zilnic in sectia pe care o conduceti?
- Intotdeauna in anotimpul rece avem zilnic pana la 30 de copii pe sectie. Majoritatea sunt cu complicatii: pneumonii, sinuzite, rino-adenoidite, otite (foarte frecvente). Exista un vaccin antipneumococic, care ar fi bine sa fie administrat copiilor, pentru ca cele mai frecvente complicatii dupa viroze sunt suprainfectiile bacteriene. Dintre acestea, cele mai frecvente sunt cauzate de pneumococ. In Romania, avem cea mai mare rata a mortalitatii la copii prin boli respiratorii acute: pneumonii, bronhopneumonii, otite supurante cu
complicatii la nivel cerebral (abcese s.a.)
- Care sunt cele mai grave cazuri pe care le aveti?
- Vedem zilnic copii cu complicatii severe: encefalite, meningite, abcese cerebrale, pneumonii, bronhopneumonii, otite supurante trenante, mastoidite. Sunt cazuri greu de tratat, care necesita spitalizare prelungita, costuri foarte importante pentru investigatii si tratamente. De aceea, as vrea sa atrag atentia ca multe dintre ele sunt boli prevenibile. Aceste costuri ar putea fi mult reduse daca bolile respective ar fi prevenite prin vaccinare. Ingrijirea complicatiilor bolilor infectioase este foarte costisitoare. Pentru un copil cu un abces cerebral sau cu o encefalita sau cu o endocardita, ingrijirea costa cel putin 10.000 de euro. In fiecare an avem cazuri de copii cu encefalite gripale, care apar de regula la sfarsitul sezonului de gripa si care sunt foarte grave. In fiecare an, am inregistrat mortalitate prin encefalita gripala. Aceste consecinte dramatice pot fi prevenite prin simpla vaccinare antigripala. Aici ar trebuie implicati foarte mult si medicii de familie, care ar trebui sa ii convinga pe parinti de utilitatea acestor vaccinuri. Noi, infectionistii, ingrijim cazurile grave si consideram ca profilaxia este absolut necesara pentru limitarea multora dintre ele.
- Au acces pacientii din sectia dvs. la aceste investigatii si tratamente costisitoare?
- Da, suntem unul dintre spitalele care dispunem si de metodele de investigatie, si de tratamentele, respectiv antibioticele indicate in infectii severe. Suntem o specialitate complexa, iar noi ca medici infectionisti de copii trebuie sa stim pediatrie, boli infectioase, terapie intensiva, neurologie. Avem zilnic cazuri complicate, pe care reusim sa le rezolvam, dar si cazuri care ajung in ultimul stadiu si pentru care nu se mai poate face nimic.
- Va rugam sa le oferitI parintilor cateva informatii utile. Cand trebuie tratata tusea?
- In cazul unei viroze respiratorii sau al gripei nu se recomanda medicamente care inhiba tusea. De ce? Pentru ca, de exemplu, in gripa, cilii aflati la nivelul cailor respiratorii ajuta la eliminarea secretiilor care contin si virusul. In momentul in care tusea devine foarte obositoare, cand copilul face febra, incepe sa fie apatic sI nu se mai poate odihni, se impune tratarea tusei.
- Febra cum trebuie combatuta?
- Se recomanda tratarea febrei atunci cand valoarea depaseste 38-38,5, iar cel mai frecvent antitermic este paracetamolul. Daca febra nu scade, nu cedeaza la antitermice uzuale, trebuie vazut care este motivul, iar pentru aceasta copilul va fi consultat de un medic. Dar pana se ajunge la medic, febra de peste 39 de grade trebuie combatuta pentru ca exista risc de convulsii. Mai ales copilul mic poate face convulsii febrile. Acestea raman fara nici o urmare, fiind o hiperexcitabilitate a sistemului nervos in perioada de febra, dar totusi este bine sa nu se ajunga aici.
- Cum poate fi stimulata imunitatea copiilor?
- Ideal este sa sustinem imunitatea in mod natural. Mai exact, copilul trebuie bine alimentat, adica sa beneficieze de toate principiile nutritive (glucide, proteine, lipide), sa aiba un regim bogat in vitamine sI minerale, asigurat din fructe, legume proaspete. Exista sI suplimentele alimentare cu rol in sustinerea imunitatii, precum si niste substante numite imunomodulatoare, care regleaza activitatea sistemului imunitar. Unele sunt din plante, altele sunt sintetice, dar e bine ca acestea sa fie recomandate de un medic.
- Excesele alimentare specifice Sarbatorilor se rasfrang si asupra copiilor? Aveti cazuri de indigestii?
- Da, intalnim si astfel de cazuri. Sunt parinti care le ofera in exces copiilor preparate culinare specifice Sarbatorilor, de la pomana porcului, grasimi, sarmale, carnati si ajung la noi copii cu gastroenterite din aceasta cauza. Ceea ce avem insa la scurt timp dupa perioada de Ignat sunt cazurile de trichineloza la copii. Nu sunt cazuri grave, adultii fiind afectati mai intai, iar copiii care au consumat din carnea infestata ajung de obicei repede la spital, unde sunt investigati si tratati.