Jurnalul National: Sindromul post-Ebola (Autor: Magda Marincovici)
Dintre cei 30% de bolnavi, care au sansa de a se vindeca de febra hemoragica Ebola, unii acuza stari de oboseala, dureri sau dificultati cognitive, mai multe saptamani, chiar luni la rand. In aceste cazuri, specialistii vorbesc despre sindromul post-Ebola care nu a fost niciodata analizat in profunzime, avertizeaza un articol publicat online in Le Figaro. Exista un infern al bolii cu cortegiul de temeri si simptome. Apoi, un infern al supravietuitorilor, care parasesc centrul de tratament, dar continua sa traiasca, desi se confrunta cu o reactie de respingere din partea comunitatii din care pana nu demult faceau parte si care acum nu-si mai aduce aminte de ei, suspectandu-i ca sunt aducatori de moarte. Si mai exista un infern, mai bland, mai insidios, pe care medicii il numesc sindromul post-Ebola. Bolnavii vindecati descriu aceste fenomene, care se pot prelungi mai multe saptamani, confirma prof. Francois Bricaire, seful serviciului bolilor infectioase si tropicale din cadrul Spitalului Pitie-Salpetriere din Paris. O oboseala intensa, quasi constanta mai multe saptamani; dureri articulare sau musculare, acestea fiind frecvente dupa unele infectii virale; afectare glandulara (inflamarea testiculelor) sau oftalmologice; pierderea in greutate, consecinta normala in cazul unei boli severe care este insotita de o deshidratare accentuata. Incepand din 1 martie, prof. Delaporte coordoneaza o echipa care monitorizeaza timp de un an, pacienti din Guineea, care au parasit centrul de tratament. Specialistii sunt interesati si de aspectul psihosocial, pentru a afla cum aceste persoane sunt reintegrate in comunitate si cum se refac dupa stres bolii. De asemenea, ei studiaza scaderea incarcaturii virale pentru a afla cand fluidele biologice ale supravietuitorilor sunt total lipsite de urme ale virusului Ebola.
Acume, important este ca medicii sa nu iroseasca oportunitatea de a studia consecintele bolii. Deoarece, asa cum se stie, dupa precedentele epidemii de Ebola au fost prea putini supravietuitori.
In prezent, sperantele se leaga de un tratament contra virusului Ebola, aflat in faza testelor clinice, derulate in Guineea. Rezultatele sunt incurajatoare, dar e necesara testarea pe un numar mai mare de persoane pentru a fi definitiv validat. Mai ales ca, potrivit OMS, pentru prima data de la inceputul anului, numarul cazurilor de febra Ebola este in crestere in cele trei tari din Africa de Vest, extrem de afectate de epidemie: Sierra Leone, Guineea, Liberia. OMS a anuntat ca 124 de noi cazuri au fost inregistrate saptamana trecuta. In total, 22.495 de persoane au fost contaminate cu virusul Ebola, din care 8.981 au murit.