Magazin: Tensiunea controlata la domiciliu (Autor :
ADRIAN-NICOLAE POPESCU)

Deoarece nivelul tensiunii arteriale reprezinta un important indicator al starii noastre de sanatate, cea mai mare parte a populatiei profita de orice prilej pentru a si-o controla, iar in ultimii ani au aparut - la mare concurenta cu traditionalul stetoscop si tensiometru - aparate electronice destinate aceluiasi scop, dar contestate uneori chiar de catre medici, din cauza unei potentiale inexactitati in indicarea valorilor reale. Totusi se remarca aproape fara exceptie utilitatea ca fiecare persoana sa isi poata "lua" tensiunea la domiciliu, fara ajutorul altcuiva, masura ce ar permite si asigurarea eficacitatii tratamentului, dar si urmarirea constanta a acestui reper al sanatatii, care variaza frecvent

Cum se procedeaza?

Cand isi masoara tensiunea, persoana respectiva trebuie sa fie linistita si sa se afle in repaos, eventual cu cateva minute de odihna inainte. Apoi, sa fie asezata confortabil, in principiu in pozitia asezat. Nu se vor face masuratorile intr-un mediu zgomotos ori care produce agitatie, dupa o activitate fizica intensa, iar inaintea si in timpul operatiunii propriu-zise persoana nu trebuie sa fumeze. Momentele cele mai potrivite pentru verificarea tensiunii sunt dimineata, inainte de micul-dejun si de luarea tratamentului medicamentos si seara, inainte de culcare. Se recomanda 3 verificari dimineata si 3 seara, timp de 3 zile consecutive. Astfel, 18 masuratori vor ajuta medicul sa evalueze starea individualizata a pacientului sub acest aspect, ca si eficacitatea tratamentului.

Alegerea aparatului

De preferat este ca inainte de achizitionarea unui aparat pentru masurarea tensiunii arteriale sa fie consultat medicul si farmacistul, pentru ca pacientul sa primeasca si indicatii specializate despre modul de folosire, cel dintai aratand si cum trebuie interpretate valorile de pe ecran. Atentie: daca apar oscilatii ale valorilor ori alte semnale ce ar trebui sa dea de gandit, medicatia nu trebuie schimbata fara acordul medicului! Media acestor masuratori la domiciliu este considerata a se situa la maximum 135/85, iar fiecare rezultat trebuie notat pe un carnet special destinat (cu data si ora inregistrarii).

Hipertensiunea si pericolele ei

Zeci de milioane de persoane sufera, oficial, de hipertensiune arteriala (HTA), care, necontrolata si netratata corespunzator, poate provoca tulburari in functionarea unor organe vitale ca inima, creierul sau rinichii. Ea reprezinta un factor de risc in dezvoltarea ateromului: la originea formarii placilor de aterom (ateroscleroza) se afla colesterolul "rau", care determina ingrosarea si intarirea arterelor sangvine, putand duce in timp chiar la obturarea lor. Ateromul corespunde unei depuneri de grasimi pe o parte a peretelui interior al arterei, fiind format din celule sangvine si colesterol "rau", si afecteaza in mod particular arterele care iriga inima, creierul si membrele inferioare.

Potentiale maladii grave

Atunci cand placa de aterom se formeaza la nivelul carotidelor (artere situate in zona gatului) se poate produce un accident vascular cerebral (AVC). Obturand aceste artere, placa antreneaza diminuarea circulatiei sangvine care iriga creierul, provocand stari de rau si pierderi de cunostinta. Un AVC ischemic survine in conditiile astuparii totale a arterei, astfel incat oxigenul nu mai ajunge deloc la creier. Daca acelasi lucru se petrece in cazul arterelor care iriga inima, asadar cu micsorarea aportului de oxigen catre celulele inimii, se poate provoca o angina pectorala sau, cand obturarea e totala, infarctul miocardic. Ateromul la arterele care iriga membrele inferioare provoaca dureri ale picioarelor, mai ales in timpul mersului, dar si in stare de repaus, daca obturarea este totala. In stadii avansate se poate ajunge la cangrena si la amputarea piciorului afectat. De asemenea, ateromul se poate forma si la nivelul arterelor peniene, situatie in care apare impotenta (numita si disfunctie erectila). Hipertensiunea arteriala poate perturba si mecanismul de filtrare al rinichilor, dand nastere maladiei numita insuficienta renala.
In concluzie, exista mai mult decat suficiente motive sa luam initiativa neintarziata de a ne masura tensiunea la domiciliu, mai ales daca am depasit o anumita varsta...