Cryo-Save, cea mai mare banca din Europa de stocare a celulelor stem, anunta ca pe 10 decembrie 2013, o fetita de 4 ani din Spania a primit o infuzie de celule stem provenite din propriul sange recoltat si procesat din cordonul ombilical, pentru a fi tratata de paralizie cerebrala.
Paralizia cerebrala este unul din principalele domenii de investigare a terapiilor cu celule stem din sangele cordonului ombilical.
Transplantul a fost efectuat de Dr. Luis Madero, seful Departamentului de Onco-hematologie al Spitalului Nino Jesus din Madrid, Spania. Aceasta este deja a treia infuzie de acest tip realizata de Dr. Madero pentru a trata paralizia cerebrala la copii. "Desi aceste tipuri de tratamente sunt inca in faza de cercetare, se presupune ca tratamentele cu celule stem ar putea fi o optiune terapeutica pentru regenerarea tesutului nervos afectat si implicit repararea creierului", afirma Dr. Luis Madero.
Acest tratament a fost posibil pentru ca celulele stem din sangele cordonului ombilical al copilului au fost crioconservate la nastere de catre Cryo-Save.
"Pentru a avea succes astfel de proceduri, este foarte important sa ne putem baza in momentul transplantului pe calitatea celulelor stem crioconservate. Cryo-Save demonstreaza in fiecare an ca indeplinește toate aceste cerinte. Suntem foarte incantati ca am putut raspunde adecvat nevoilor clientilor nostri si medicilor care au efectuat transplantul", a declarat d-na Evi Mattil, Cryo-Save CCO si CEO"

Ce este paralizia cerebrala?

Paralizia cerebrala este o tulburare neurologica care afecteaza 1 din 500 de copiii. Aceasta afectiune este rezultatul unei serii de leziuni ale creierului in curs de dezvoltare, in principal in zonele care controleaza miscarile corpului si postura. Nu este nici progresiva, nici contagioasa, dar cauzeaza handicap fizic in dezvoltarea umana pentru toata viata. 70-80% din aceste cazuri isi au originea in timpul sarcinii (cauze prenatale), 10% la naștere (cauzele perinatale) si 10% dupa nastere (cauze postnatale).
nici o terapie standard, care sa functioneze pentru toti copiii cu paralizie cerebrala, deoarece fiecare pacient este unic. Copiii se pot dezvolta fizic și psihic, dar si reactioneaza la tratament intr-un ritm diferit. Pana in prezent, tratamentele utilizate au fost limitate la reabilitarea si la prevenirea complicatiilor, deoarece prevenirea si anticiparea lor sunt adesea dificile. Terapia cu celule stem recoltate din sangele cordonului ombilical a fost folosita in ultimii ani, de cand s-a descoperit ca modulatoarele imunologice, mecanismele anti-inflamatorii si puterea regeneratoare a celulelor stem recoltate din sangele cordonului ombilical, pot produce o imbunatatire semnificativa a nivelului de viata al acestor pacienti. Desi rezultatele preliminare sunt pozitive, ele necesita consolidarea prin intermediul unor studii clinice pentru a evalua siguranta si eficacitatea terapeutica.


Studii clinice in desfasurare

In prezent, exista in desfasurare mai multe studii clinice internationale privind utilizarea celulelor stem recoltate din cordonul ombilical in terapia pentru tratarea paraliziei cerebrale.
Un studiu stiintific este realizat pe un lot de 184 copii la Universitatea Duke (Statele Unite ale Americii): "Studiul transplantului autolog de celule stem din sangele cordonului ombilical la copii cu tulburari neurologice dobandite." Marea majoritate a acestor pacienti (140) au paralizie cerebrala, restul sufera de hidrocefalie congenitala sau alte leziuni cerebrale. Pacientii sunt monitorizati specific timp de 12 luni de la transplant. Concluziile arata ca transplantul este un tratament sigur, pana in prezent nu au existat reactii adverse. Deși rezultatele studiului nu sunt inca publicate oficial, multe familii au raportat efecte pozitive ale tratamentului asupra copiilor.
Un alt studiu pe aceasta tema este in curs de desfasurare la Colegiul Medical Georgia in Statele Unite ale Americii: "Siguranta si eficacitatea transplantului celulelor stem recoltate din cordonul ombilical pentru tratarea paraliziei cerebrale la copii". Cercetarea in acest domeniu, se desfasoara de asemenea si in tari precum Germania, Taiwan, Coreea si Japonia.
Cryo-Save, cea mai mare banca din Europa de stocare a celulelor stem, a depasit 250.000 de probe stocate de celule stem recoltate la nastere din sangele si tesutul cordonului ombilical. Exista deja peste 85 de boli care pot fi tratate prin utilizarea celulelor stem, iar numarul tratamentelor creste substantial in fiecare an. Cryo-Save a crioconservat probe din peste 70 de tari de pe sase continente, le-a procesat si depozitat in bancile ultra-moderne din Belgia, Germania, Dubai si Africa de Sud.