Articolul Luizei Moldovan, 'Basescu boteaza, natia ofteaza', a aparut in Jurnalul National din 24 mai 2010, si a luat premiul intitulat 'Sare’n ochi'. Recitim cu placere un text scris de o jurnalista cu fibra de scriitoare.

Pentru ca familiile cu multi litri de sange albastru se au bine impreuna si respira nestingherit acolo, sus, in aerul rarefiat al aristocratiei cele mai... aaaa... crase si pentru ca Basescu este un om care este un om care nu este decat un om cu suflet nobil care vrea sa faca binele, a zis c-ar fi bine daca p-ala micu‘ al lui Paulica de Hohenzollern l-ar boteza el.
Uite asa se face ca, in anestezia facerii, doamna Lia se bucura de evenimentul monden ce avea sa urmeze aparitiei pe lume a lu‘ bebe. Era clar. Bebelusul ei nu poate primi botezul decat in bratele unor oameni de nadejde ca Baselu, ceea ce, sincer, nu mai dorim nimanui, lasa mai bine sa fie la ei acolo.
Am urmarit cu usor... aaa... am urmarit cu usor... deci am urmarit cu usor imaginile prezentate de oteve si am tinut cu ala micu‘, cu Carolica (diminutivul de la "Carol") sa nu care cumva sa-l scape Base pe jos. Cand am vazut tricolorul pe scutecul lui, am desprins din context idea patriotica si am aplicat-o, cum era si normal, pe fruntea presedintelui si a doamnei lui. Mi-a parut bine pentru mine sa am asa oameni in fruntea mea. M-am simtit privilegiata.
Pe urma m-am gandit ca eu nu tin cu Romania pentru ca eu n-am nimic national in casa. Aveam musafiri. I-am intrebat pe ei daca ei au ceva national in casa. Nici ei n-aveau nimic national, darmite sa-si mai aplice si la scutece. Deci nu. Nici ei nu erau animati de idea romanitatii. Chiar in acest moment, stimati telespectatori, Ioana Basescu il sterge pe chelie pe tatal ei. Banuim ca tatal respira usurat, pentru ca-l gadila transpiratia. Banuim, nu suntem siguri.
E inaltator sa fii parintele spiritual al unui copil, sa-l inveti lucruri bune, sa-i arati calea, cum ar veni. Ma intreb ce-o sa-l invete Base p-ala mic cand s-o face mare. Cum se conduce o tara. Cred ca da. In privinta asta a demonstrat ca are competente reale. Cum se spune adevarul si numai adevarul. O, da. Cum sa faca un om sa fie onest, curat si respectuos cu neamul pe care atat de mult il iubeste, ca i-a aplicat insemnele pana si pe scutece. Si asta ar putea sa-l invete. Deci da. Bai, deci Carolica e pe maini bune. Mi-e asa de drag de nasul lui, incat imi vine sI mie, duios, sa-l sterg pe chelie, ca fi-sa, dar eu nu cu iubire de fiica, ci cu gest de subaltern slinos. Saracu‘ Carol. Cu ce-o fi gresit?