Senatoarea Gabriela Firea a sustinut o declaratie politica intitulata ' E timpul sa fie redeschise operatiile esuate ale felcerului Boc', pe care o puteti citi in continuare.
Confruntat cu o avalansa de metastaze ale sistemului public de Sanatate dublata și de o hemoragie serioasa a fondurilor Casei Nationale de Asigurari, premierul Boc a facut ce ar fi facut orice felcer, in absenta unui chirurg priceput: a amputat organele presupus bolnave. Se intampla pe 1 aprilie 2011, si din pacate nu a fost o gluma. Un numar de 67 de spitale au fost inchise, ceea ce a generat proteste insemnate din partea pacientilor, care astfel se vedeau pusi pe drumuri.
Tot in acest avant distructiv au fost desfiintate sau reorganizate unitati emblematice ale medicinii Romanesti, asa cum erau "Institutul Inimii" din Targu Mures sau "Institutul de Gastroenterologie si Hepatologie" din Iasi. Aceste doua cazuri, din pacate nu izolate, ilustreaza cum nu se poate mai bine potentialul distructiv al alaturarii dintre anumite interese locale si incompetenta de la nivel central.
Din fericire, odata cu guvernarea au inceput sa se schimbe si lucrurile. "Institutul Inimii" din Targu Mures a fost reinfiintat, spitalul de la Bicaz se va redeschide in curand, iar potrivit declaratiilor recente ale ministrului Sanatatii Nicolae Banicioiu va continua procesul de redeschidere a spitalelor inchise samavolnic de Emil Boc, accentul urmand sa fie pus, in perioada imediat urmatoare, pe maternitati.
Imi exprim in acest context speranta ca in cadrul acestui proces reparatoriu se va lua in considerare si situatia "Institutului de Gastroenterologie si Hepatologie" in sensul reinfiintarii acestuia cu personalitate juridica, restabilindu-se astfel situatia de dinainte de 2 februarie 2011.
Acest demers nu ar fi numai un act reparator, de dreptate, ci si un gest de oportunitate pentru cresterea performantelor acestei unitati emblematice a peisajului medical romanesc si revenirea la organizarea anterioara, ceea ce ar conduce la restabilirea indicatorilor de performanta realizati inainte de comasarea cu Spitalul "Sf. Spiridon", probabil cei mai buni din Romania, care au fost insa grav afectati in ultimii trei ani.