sanatate.bzi.ro : Dieta care te fereste de atac cerebral, de cord si dementa

Uleiul de masline si alunele pot avea un efect foarte bun asupra sanatatii creierului uman. Aceste produse ajuta si la reducerea riscului de a muri din cauza unui atac de cord sau a unui accident vascular cerebral.
Cercetatorii de la o universitate din Navarra au descoperit ca grasimile din aceste produse ii ajuta pe oameni sa reduca si riscul de dementa, scrie ziare.com, care citeaza MSNBC.
Concluzia studiului a aparut in urma testelor care au aratat ca o dieta mediteraneana bogata in fructe, legume, ulei de masline si putin vin poate reduce riscul de atac de cord si accident vascular cerebral cu 30%.
Expertii au monitorizat nu mai putin de 500 de voluntari pe o perioada de peste 6 ani si jumatate de la inceperea acestei diete. In aceasta perioada au consumat multa salata, fructe, legume, alune, peste, putina carne degresata, branza si ulei de masline. Nu in ultimul rand, vinul a fost inclus la fiecare masa.
De ce funtioneaza o astfel de dieta? Uleiul de masline si alunele contin grasimi mononesaturate, care sunt benefice sanatatii arterelor noastre. Ele contin si o cantitate mare de fibre si vitamina E, precum si minerale.
Miguel Martinez-Gonzalez, unul dintre cei implicati in studiu, spune ca o asemenea dieta poate reduce inclusiv nivelul inflamatiilor din organism.
Alte studii au aratat ca uleiul de masline virgin ajuta inclusiv la imbunatatirea fluxului sanguin catre creier. In plus, el ne fereste de cancer, maladia Alzheimer si bolile de inima.
Expertii de la Universitatea de Stat Ohio au descoperit ca apigenina poate bloca abilitatea celulelor canceroase de la san de a supravietui mai mult decat celulele normale, oprind raspandirea lor si facandu-le mai sensibile la tratamentul medicamentos, potrivit doctorulzilei.ro.