MAGAZIN:Felinare thailandeze si terminologia OZN (Autor: DAN D. FARCAS)

Ufologul francez Gilles Durand comenta, intr-o nota, un fenomen care incepe sa fie din ce in ce mai raspandit. El da ca exemplu o observatie facuta la Lyon, pe 28 iunie 2013 de Nove-Josserand Sebastien, locuitor din centrul orasului, in varsta de 44 de ani, care declara: "Era exact ora 22.58; este timpul marcat pe fisierul video pe care l-am inregistrat. Eram la fereastra mea si cand mi-am intors capul spre dreapta, am vazut trei puncte galben-portocalii de pe cer. S-au deplasat incet si la o altitudine joasa." Luminile au fost rapid ascunse de cladirile din jur. "A durat doar cateva secunde. Apoi am coborat, pentru a avea o imagine mai clara. Am urcat pe o strada, dar nu mai era nimic pe cer".
Martorul a ezitat o zi inainte de a raporta observatia. El era curios daca au mai fost si altii care au vazut aceeasi aparitie luminoasa inexplicabila. A declarat: "Eu nu-mi pot explica acest fenomen luminos. Sa fie oare ceva ce face parte dintre celebrele 'OZN'-uri, sau a fost doar lansarea unor felinare thailandeze? Ceea ce ma face sa ezit este ca cele trei puncte luminoase care formau triunghiul nu si-au schimbat distanta dintre ele. Daca ar fi fost felinare, n-ar fi putut pastra aceeasi distanta..." . In acest caz, ipoteza felinarului pare cea mai probabila, cu atat mai mult cu cat in acea seara au avut loc la Lyon niste festivitati thailandeze. Totusi nu s-a putut confirma sau infirma ca s-ar fi lansat felinare luminoase cu aceasta ocazie.
Cazul de la Lyon nu este nici pe departe izolat. Astfel de situatii si observatii sunt, in ultimul timp, din ce in ce mai frecvante, inclusiv in Romania. "Lampioanele", "felinarele" sau "lanternele", thailandeze sau chinezesti, sunt baloane de hartie, cu un diametru de circa o jumatate de metru, avand agatate in partea de jos lumanari, care incalzesc aerul din balon, in acelasi mod ca in cazul aerostatelor, iar in plus lumineaza peretii de hartie, cu o culoare predominant galbena.
Daniel Robin, presedintele asociatiei franceze de ufologie "Ovni Investigation" spune ca a intalnit, in ultimul timp, multe cazuri similare cu cel de la Lyon. Dar parerea lui este ca nu toate observatiile de felul acesta pot fi catalogate drept felinare thailandeze. Acestea au caracteristici bine precizate. Totusi sunt si cazuri in care luminile observate fac viraje bruste, in unghi de 90 de grade, pastrand o formatie compacta, in ciuda unui vant puternic. Felinarele n-ar fi in stare sa se comporte astfel. Deci, OZN sau lanterna? Deocamdata, misterul ramane nerezolvat.
Fenomene neidentificate
Gilles Durand a avut ocazia sa discute cu un ufolog care a investigat o observatie, raportata in presa drept OZN si care s-a dovedit a fi un felinar thailandez. Cei care l-au lansat au fost identificati. S-a gasit, de asemenea, si punctul in care obiectul a cazut, nu departe de niste "cilindrii" de paie, fruct al mai multor luni de munca ai unui agricultor, stingandu-se dupa ce au ars mocnit, fara a cauza probleme. Dar situatia ar fi fost diferita daca ar fi cazut chiar pe paie. Va puteti imagina pierderea financiara pentru fermierul care, pe de alta parte, n-ar fi reusit niciodata sa afle nici cine a fost incendiatorul, nici cauza incendiului, acuzand probabil niste rauvoitori.
Felinarele thailandeze, care provoaca atata confuzie la nivelul ufologiei, sunt deci si periculoase. Prin urmare, specialistul francez isi pune problema daca este normal ca aceste produse sa fie vandute liber, asa cum se intampla la ora actuala. "Ca de obicei" - spune Durand - "se asteapta sa se petreaca o catastrofa pentru a interzice acest tip de distractie, care n-ar trebui sa se poata face decat in conditii draconice de securitate, fara a supune pe altii la riscuri importante si chiar la un eventual prejudiciu".