MAGAZIN: Jacques Vallee si controlul cosmic (Autor: DAN D. FARCAS)
(Continuare)
La intrebarea lui Fabrice Bonvin, privind rolul jucat de constiinta in manifestarile OZN, Vallee a raspuns ca, "in conformitate cu literatura SF din anii patruzeci si cincizeci, pentru o lunga perioada de timp OZN-urile au fost vazute ca nave spatiale clasice. Aceasta interpretare persista inca, in special in Franta, unde descoperirile recente ale parapsihologiei nu sunt inca bine cunoscute si unde efectele psihice raportate de martori sunt considerate fie ca dovezi ale unei deficiente psihice, fie ca efecte secundare ale unor influente electro-magnetice.
Cu toate acestea, pe masura ce baza documentara se imbunatateste, aflam ca aspectele fizice ale fenomenului sunt la fel de negociabile ca si efectele sale psihice: este ca si cum el ar prelua controlul intr-o anumita zona, inclusiv perceptiile martorilor. Acesta a fost aspectul care l-a descurajat pe Aime Michel".
La intrebarea lui Bonvin, daca, conform experientei si opiniei sale, guvernele (si mai ales SUA) ascund de marele public informatii despre fenomenul OZN, Jacques Vallee a spus ca exista doua niveluri de raspuns la aceasta intrebare:
(1) guvernele (si nu numai SUA) pastreaza unele informatii pe care le cred mai sensibile, in special rapoarte provenind din armata. Se pare ca din 1947 aceasta politica a fost privita ca legitima, in interesul populatiei si in speranta de a descoperi noi tehnologii.
(2) Problema cea mai dificila este de a sti daca s-au facut de atunci progrese in acest domeniu. In opinia lui Vallee, fenomenul a rezistat, probabil, la toate analizele, secrete sau nu. Intelegerea fenomenului OZN nu este o treaba la fel de simpla ca demontarea unui MIG sau copierea secreta a planului navetei spatiale.
Vallee mai deplangea in acest interviu si certurile marunte si acuzatiile pe care si le aduc ufologii, ceea ce descurajeaza colaborarea lor. In aceste conditii nu vor exista progrese reale. Solutia ar fi cooperarea, schimbul rapid de date si studiile de teren. Aceste activitati ar fi mult mai productive decat speculatiile sterile, pe marginea unor ipotetice secrete inaccesibile, care s-ar afla in sertarele guvernelor.