MAGAZIN: Jacques Vallee si controlul cosmic (Autor: DAN D. FARCAS)
(Continuare)
Un caleidoscop cu trei niveluri
La intrebarea daca astfel de idei, care sustin ipoteza unui "sistem de control", l-au influentat intr-un fel, Vallee a raspuns afirmativ, aratand ca adeptii miscarilor ezoterice, cercetatorii singuratici sau membrii unor grupuri mici, precum Aleister Crowley, Facius Cardan, John Dee si altii si-au pus intrebari pe care ni le punem si noi azi, de pilda daca exista un echilibru general al lumii care sa dea un sens vietii umane si fenomenelor care ne inconjoara. Revolutia spirituala din anii ’70 a fost declansata de o noua generatie, care a devenit constienta de limitele culturii occidentale si s-a revoltat impotriva interdictiilor religioase, sociale, politice si artistice din lumea parintilor lor, care se manifestau adesea epuizati mental si saraciti cultural in urma celui de al Doilea Razboi Mondial. In acesta ambianta a fost normal ca actiunile de explorare spirituala sa se indrepte in toate directiile, fiind folosite si de catre anumite secte. Acest fenomen a fost pregnant in SUA, dar a existat si in Franta si Anglia, de pilda prin secta Templul Solar.
Vallee si-a manifestat in mai multe randuri reticenta privitor la utilizarea unor tehnici, cum ar fi meditatia declansata prin substante psihotrope. In aceste conditii, la intrebarea ce parere are el despre un ufolog care a mers in Amazonia si a vorbit apoi despre samanii de acolo care, folosind ayahuasca, spuneau ca exploreaza alte planuri ale realitatii, Vallee a raspuns ca, in principiu, pentru obtinerea de dovezi, toate aceste explorari sunt utile si valoroase. Intrucat intrebarea se referea la Terence McKenna (1946-2000), Vallee a relatat ca, in timpul conversatiilor pe care le-a avut cu acesta, a inteles ca ipotezele acestuia cu privire la un posibil "sistem de control" sunt convergente cu ale sale. Dar calibrarea datelor si a instrumentelor de investigare nu este posibila atunci cand esti transportat prin viziunile produse de droguri precum ayahuasca sau LSD.
Traind, din 1969, in California, Vallee spunea ca a vazut multe experimente derivate din aceste metode venite din jungla din America de Sud sau pur si simplu promovate de traficantii de droguri. A inteles utilitatea lor pentru a forta anumite parti ale creierului sa-si reveleze rolul avut in constructia realitatii, dar spune ca el insusi nu a invatat din toate acestea nimic nou sau de incredere. In cartea sa, Science Interdite, Vallee scrisese: "Fenomenul OZN arata ca un caleidoscop, care are trei niveluri distincte: un nivel fizic si tehnologic; un nivel sociologic si in cele din urma un nivel personal, subliminal, care antreneaza nuante subtile ale psihicului uman.
Primul nivel pare sa prezinte dovezi ale originii extraterestre; examinarea celui de al doilea ar fi de competenta mitologiei si antropologiei; aceasta este explicatia pe care o aproba scepticii rafinati, spre deosebire de Menzel si Klass, care neaga totul in bloc. Al treilea nivel este cel mai deconcertant; el sugereaza indicii ale unei manipulari mai intunecate, avand origini terestre si foarte materiale". La intrebarea reporterului daca in ultimii ani a mai descoperit ceva in privinta acestui al treilea aspect al fenomenului OZN, Vallee a precizat ca nu este vorba doar de o musamalizare birocratica, asa cum s-a crezut, in mod naiv, o lunga perioada de timp, ci de un "camuflaj care foloseste elemente terestre". "Totul se intampla ca si cum fenomenul ar fi capabil sa-si manipuleze mediul sau (inclusiv mediul sau uman) pentru a-si ascunde natura sa reala".
(Va urma)