Tudorel Andrei: "Am terminat primul recensamant de dupa aderarea la UE. Sigur ca cifra privind numarul populatiei stabile are o incarcatura emotionala puternica, dar foarte importanti sunt si ceilalti parametri care caracterizeaza populatia Romaniei. INS a incercat si a reusit sa aiba atat o evaluare corecta a populatiei stabile dar si a celorlalte caracteristici demo-economice".
- In 1977, aveam 49,3% barbati. Acum aceasta pondere a coborat la 48,6%. Ponderea femeilor a urcat de a 50,7% in 1977 la 51,4% acum. Cauza este supra-mortalitatea masculina si durata medie de viata (mai lunga la femei cu 7 ani).
- Pana la nivelul grupei de 40 de ani avem mai multi barbati, dar dupa aceasta varsta numarul femeilor il depaseste cu generozitate pe cel al barbatilor.
- Daca ne uitam a piramida varstelor, observam importante schimbari. In 1992 aveam o baza consistenta, care e acum mult mai redusa. Aceasta ridica semne de intrebare pentru proiectiile demografice si pentru politicile economice si sociale. O reducere a bazei piramidei sugereaza o repartizare nejudicioasa a populatiei pe grupe de varsta.
- Asistam clar la o imbatranire a populatiei cu problemele pe care acest lucru le va genera in urmatorii ani.
- Statistic suntem 16.200.000 cetateni in varsta de peste 18 ani.
- Au fost completate peste 720.000 de formulare adresate celor plecati in afara tarii. Acestia reprezinta circa 35% din totalul celor plecati pe o perioada lunga din tara.
Cea mai mare parte a celor care pleaca e in grupa de varsta 20-60 de ani. Sunt si multi copii care pleaca impreuna cu familiile.
- La varste mai inaintate, numarul femeilor care pleaca este cu mult mai ridicat decat al barbatilor.
- Cei mai multi sunt plecati in Spania si Italia, dar avem un numar mare si in Marea Britanie si Franta.
- Se pleaca in numar mare din Bacau, Galati, Neamt, Suceava si Bucuresti.