www.imparte.ro informeaza: Depresia de toamna este asociata adesea cu un sentiment de neincredere si tristete ce apare in zilele scurte de toamna si iarna. Principalele cauze care nu ne lasa sa fim la fel de fericiti pe tot parcursul anului sunt scurtarea zilelor pe timpul iernii si lipsa luminii solare. Alte cauze posibile de aparitie a depresiei sezoniere sunt dereglarea ceasului biologic intern sau dificultati de reglare a serotoninei, o substanta chimica cerebrala. Depresia este un dezechilibru intre minte, spirit si trup si provine din latina (inhibitie, tristete).
Cunoscuta si sub denumirea de SAD - Seasonal Affective Disorder, depresia de toamna se manifesta prin tristete, oboseala, stari depresive, cu dorinta doar de a dormi si a manca dulciuri. Daca va apasa si pe voi una sau mai multe din starile de mai sus, va spun o noutate: aceasta afectiune se trateaza pe imparte.ro.
Sa va spunem mai pe larg care sunt simptomele depresiei de toamna:
dificultati de concentrare, somnolenta
oboseala si senzatie de lipsa de energie provocate de un somn neodihnitor
scaderea interesului pentru activitatile zilnice si in special a celor sociale
lipsa dispozitiei (depresie, tristete sau apatie)
cresterea apetitului, pofta exagerata pentru complexe de carbohidrati (precum painea sau pastele fainoase)
cresterea in greutate
iritabilitate, lipsa de putere si de entuziasm
pierderea interesului pentru lumea exterioara,
lipsa de putere si de entuziasm, oboseala
trecutul si viitorul sunt vazute in culori sumbre

Mersul pe jos te scapa de depresia de toamna

In zilele insorite de toamna o plimbare de pranz face bine atat pentru suflet cat si pentru organism. Rezerva pauzele de la serviciu pentru plimbari in aer liber pentru ca cea mai "naturala" solutie pentru combaterea depresiei este sa incercam sa profitam cat mai mult de lumina naturala. Stim ca programul de lucru se termina de obicei seara, asa ca in diminetile insorite, mergeti spre serviciu cateva statii pe jos.

Odihna pe timpul noptii contraataca depresia de sezon

In sezonul rece sunt recomandate cel putin opt ore de somn pe noapte si chiar mai mult. Temperaturile scazute de afara suprasolicita corpul, care "munceste" mai mult pentru a mentine temperatura constanta.

Ce activitati alunga depresia de toamna?

Chiar daca ziua este mai scurta, nu tebuie sa ai impresia ca e si pe sfarsite. Poti sa iti pastrezi aceleasi activitati recreative dupa-amiaza si seara. Extrem de eficiente in combaterea oboselii si a depresiei sunt exercitiile fizice. De doua-trei ori pe saptamana, rezervati-va cate o jumatate de ora pentru activitatea fizica: mers pe bicicleta, aerobic, exercitii de gimnastica, alergare. Incercati sa va antrenati cu prietenii sau chiar sa va inscrieti la diferite cursuri.

Aromoterapia si fitoterapia in combaterea depresiei de toamna

Aromaterapia ajuta in depresie prin relaxarea corpului si a sistemului nervos. Uleiurile din plante pentru depresie sunt uleiurile florale, ca uleiul de muscata, trandafir, iasomie, neroli, ylang-ylang, roinita, uleiuri de citrice, si anume bergamot, lamaie, grepfrut si mandarin. Fitoterapia vine in sprijinul celor afectati de depresia de toamna de asemenea cu un plus de vitamine si minerale, stimuland pragul imunitar prin antioxidanti ce refac sangele si tesuturile, reduc inflamatia, cu detoxifianti ce elibereaza organismul de toxine.

Remedii naturale ale depresiei de toamna

Se-Spirulina in comprimate de 500 mg este un detoxifant si antioxidant care stimuleaza imunitatea, reface schimburile celulare (prin aportul de vitamine si minerale), este un tonic al sistemului nervos (prin aportul crescut de seleniu), previne si trateaza anxietatea.
Spirulina cu extract total de catina, capsule de500mg, este o combinatie de minerale si vitamine, din alga spirulina si un extract de catina concentrat. Prin continutul de vitamine hidrosolubile si liposolubile, de microelemente din spirulina si continutul de vitamine A, E, carotenoizi, vitamine C, P si intreg complexul B, plus microelemente bioactive, acizi grasi esentiali, produsul are o pronuntata activitate antioxidanta, stimuleaza raspunsul imun, stimuleaza productia de corticosteroizi, are rol antitoxic, stimuleaza metabolismele, este tonic nervos, previne si trateaza afectiunile sistemului nervos, tulburarile de concentrare, atentie, memorie, reface echilibrul fzic si psihic, afectat in depresie, creste apetitul, are un aport sporit energetic.
Coenzima Q10 in ulei de catina, capsule de 30mg, coenzima Q10 este aduce necesarul de energie celulelor din organism, prin uleiul de catina ce contine vitamine hidrosolubile si liposolubile, betacaroten, in cantitate mare, vitamine de la B1 la B12 cu contributie in cresterea performantelor intelectuale, contine substante ce intra in compozitia vitaminelor, find componente ale membranei celulei nervoase, reface celula nervoasa obosita, este antioxidant detoxifant, reface echilibrul neuro-hormonal, actioneaza ca antidepresiv.