Senatorul Florinel Butnaru a sustinut o declaratie politica intitulata: Simularea protectiei statului pentru copiii cu autism. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Se implineste un an de cand parintii copiilor cu autism s-au bucurat de reusita obtinuta in lupta atat cu boala dar si cu sistemul de stat: psihoterapia se deconteaza prin sistemul de asigurari de sanatate. Implementarea noilor prevederi, din nefericire, face ca procedura sa fie una complicata motivata fiind de faptul ca in multe judete personalul medical este insuficient si mai ales de faptul ca se deconteaza prea putine ore de tratament.
Un parinte care are un copil autist trebuie sa mearga la medicul de familie, sa obtina o trimitere catre un medic psihiatru care trebuie sa aiba contract cu Casa, medicul psihiatru trebuie sa faca o evaluare si apoi sa dea o recomandare catre psihologul care poate oferi servicii de terapie. Ce inseamna acest lucru pentru stat? Plata per serviciu pentru medic de familie, plata pentru medicul psihiatru, plata pentru serviciul conex actului medical. Deci, de trei ori platit un serviciu lunar pentru a deconta trei sedinte de terapie cu psiholog, logoped sau kinetoterapeut.
Cum trebuie procedat in cazul in care in multe judete nu exista niciun medic psihiatru care sa aiba dreptul sa incheie un contract cu un cabinet privat de psihologie? Lucrurile se complica. Parintii trebuie sa mai strabata un drum lung catre orasele mai mari, caci asa se simuleaza accesul liber al copiilor la serviciile medicale. Si lucrul acesta lunar, pentru ca, statul considera ca te poti face bine de autism de la o luna la alta. In alte judete, medicii psihiatri sunt dezinteresati si nu incheie niciun fel de contracte cu psihologii. Astfel membrii familiei se lipsesc de sprijinul oferit de catre stat luand povara costurilor in carca lor.
Conform Federatiei pentru Drepturi si Resurse pentru Persoanele cu Tulburari in Spectrul Autist (FEDRA), terapia pentru copilul cu autism presupune interventii zilnice din partea unei echipe multidisciplinare formata din psiholog/psihopedagog, logoped, kinetoterapeut, terapeut comportamental. Costul unui astfel de program poate depasi suma de 4.000 de lei pe luna. Recuperarea este un proces de durata, unii copii cu autism urmand tratamentul timp de 5-6 ani.
Trebuie sa ne unim eforturile si sa depunem diligentele necesare in vederea asigurarii accesului la tratament si servicii de calitate a acestor copii.