Jurnalul National: O noua terapie prin care leucemia poate fi invinsa: reprogramarea limfocitelor pentru a tinti celule maligne (Autor: Magda Marincovici)

La sapte ani, Emily Whitehead pare sa fi invins leucemia cu ajutorul unui tratament novator. Este primul succes datator de speranta al noului tratament. Cercetatorii americani au reusit remisiunea cu succes in cazul unui copil cu leucemii prin reprogramarea limfocitelor, astfel incat acestea sa tinteasca direct celulele maligne. Tehnica consta in prelevarea din sangele bolnavilor de limfocite T, principalele celule ale sistemului imunitar, pentru a le modifica genetic cu ajutorul unui virus si a le dota cu un receptor molecular care le permit sa atace celulele maligne. Este subiectul unui amplu articol publicat recent in Le Point editie online.
Emily este bine sanatoasa, nu a inregistrat recidive dupa 11 luni de la administrarea limfocitelor T modificate genetic care tintesc acest tip de cancer, se spune intr-un comunicat al Universitatii din Pennsylvania, unde a fost pusa la punct aceasta tehnica medicala, destinata initial tratamentului adultilor suferizi de un alt tip de leucemie. Universitatea din Penn sylvania, pioniera in acest domeniu, beneficiaza de sustinerea unei importante companii farmaceutice, care a investit 20 milioane de dolari pentru crearea unui centru puternic de cercetare.
Cazul Emily Whitehead arata ca aceste celule pot avea un important efect contra cancerului in cazul copiilor, sustine in New England Journal of Medicine, Stephan Grupp, coautor al acestei performanete medicale, de la Spitalul pentru Copii din Philadelphia.
Totusi, trebuie subliniat ca aceasta tehnica medicala a esuat in cazul unui alt copil bolnav, care nu a supravietuit, ceea ce intareste convingerea autorilor studiului asupra importantei continuarii cercetarilor.
La New York, un grup de cinci adulti intre 23 si 66 de ani, suferinzi tot de leucemie acuta limfoblastica, au beneficiat, de asemenea, de acest tratament. Trei dintre ei sunt in remisie. Desi acest nou tratament este promitator in lupta contra cancerului, el trebuie imbunatatit pentru a obtine o eficienta optima si durabila si, de asemenea, pentru a micsora efectele secundare, subliniaza autorii cercetarii efectuate la New York. Aceasta terapie celulara nu chiar noua. Ea este testata de aproape doua decenii in cadrul a numeroase teste clinice, cu rezultate mai mult sau mai putin concludente. Acest demers terapeutic este si acum in faza cautarilor. Fiecare pacient va avea nevoie de un tratament individualizat si va trebui sa ia medicamente pentru intarirea sistemului imunitar, probabil toata viata. Dar daca eficienta acestei noi tehnici se confirma, ea ar putea fi extinsa in doar cativa ani, spera Michael Kalos de la Universitatea din Pennsylvania care lucreaza la acest proiect. "In cazul nostru, datele pe care le-am primit par intr-atat de promitatoare incat noi speram ca vom trece la a doua faza a studiului nostru, concluzioneaza Michael Kalos.