Magda Marincovici (Jurnalul National) : Zece substante care otravesc trupul si mediul

Azbest. Arsenic. Benzen. Candium. Dioxina. Mercur. Aportul insuficient sau excesiv de fluor. Pesticide. Poluantii aerului. Plumbul
Substantele chimice fac parte din viata noastra. Totul este chimie. De la painea cea de toate zilele, pana la vesela, produse de igiena, imbracaminte, jucarii, alimente preambalate. Daca se respecta "retetele" in sensul ca nu se face abuz de substante toxice, multe produse pot contribui la imbunatatirea calitatii vietii noastre, fara a ne pune sanatatea in pericol. Dar, din pacate, sunt multe produse pe care le folosim zilnic si despre care nu stim ca au in compozitia lor substante cu efect nociv asupra sanatatii si mediului inconjurator. Organizatia Mondiala a Sanatatii atrage atentia asupra zece substante toxice care ne pun serioase probleme de sanatate.

- Azbest. Toate tipurile de azbest reprezinta o cauza a cancerului de plamani, de laringe si ovarian.
- Arsenic. Expunerea prelungita la arsenicul anorganic poate antrena o intoxicatie cronica (arsenicism).
- Benzen. S-a stabilit o legatura intre expunerea la benzen si unele forme de cancer, precum si cu anemia aplazica.
- Candium. Aceasta substanta are efecte toxice asupra rinichilor, sistemului osos si aparatului respirator. De altfel, aceasta substanta e clasata cancerigena pentru om.
- Dioxina si substantele tip dioxina. Dioxinele si substantele de tip dioxina fac parte din categoria poluantilor organici persistenti (POP) inclusi in Conventia de la Stockholm.
- Mercur. Este toxic in general pentru om, dar in mod special pentru dezvoltarea fatului si a nou-nascutului.
- Aportul insuficient sau excesiv de fluor. Aceasta substanta are efecte pozitive, in sensul reducerii riscului de carii dentare, dar si efecte negative: fluoroza dentara si osoasa, dupa o expunere prelungita.
- Pesticide extrem de periculoase. Se stie ca pesticidele considerate extrem de periculoase au efecte toxice acute si/sau cronice, in special in cazul copiilor. Pesticide. Sunt substante extrem de periculoase cu efecte toxice acute si/sau cronice, in special in cazul copiilor.
- Poluantii aerului. Se estimeaza ca poluarea aerului ambiental cauzata de folosirea combustibililor solizi provoaca 3,1 milioane de decese premature, anual, la nivel global.
- Plumb. Este un metal toxic a carui folosire generalizata contribuie la o poluare accentuata a mediului inconjurator si probleme severe de sanatate. Potrivit OMS, intoxicatia cu plumb a luat aspectul de fenomen in unele regiuni in curs de dezvoltare. Astfel, se apreciaza ca expunerea la acest metal toxic provoaca, anual, aproximativ 600.000 de noi cazuri de handicap intelectual la copil. OMS atrage atentia ca vopselele folosite pentru decorarea interioarelor contin mult plumb, motiv suficient ca acestea sa fie inlocuite cu alte produse inofensive.