Top 10 intrebari despre cancerul pulmonar - un material esential pentru pacientii cu cancer pulmonar - disponibil la chioscurile de presa si online.
Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a lansat in luna noiembrie "Top 10 intrebari despre cancerul pulmonar" - un ghid destinat persoanelor diagnosticate cu cancer pulmonar, ce face parte din cadrul campaniei nationale de informare "Castiga timp! Cancerul pulmonar iti poate fura timpul".
Ghidul - care cuprinde si un dictionar explicativ al termenilor folositi in practica medicala - incearca sa raspunda celor mai frecvente 10 intrebari legate de cancerul pulmonar.
La realizarea ghidului "Top 10 intrebari despre cancerul pulmonar" si-au adus contributia specialisti recunoscuti in domeniu: Dr. Dana Stanculeanu, de la Institutul Oncologic "Alexandru Trestioreanu", Profesor Asociat Dr. Ruxandra Ulmeanu, de la Facultatea de Medicina si Farmacie, Universitatea Oradea, Dr. Iustina Fusu, vicepresedinte al Ligii Romane de Cancer, dr. Sorin Vancea, presedintele Sectiunii de Cancer Pulmonar a Societatii Romane de Pneumologie, Spitalul "Victor Babes", Timisoara, Prof. Dr. Florin Mihaltan, presedintele interimar al Societatii Romane de Pneumologie, Institutul de Pneumologie "Marius Nasta", Bucuresti, UMF Carol Davila Bucuresti si Cezar Irimia, presedintele FABC.
Ghidul "Top 10 intrebari despre cancerul pulmonar" este disponibil la chioscurile de presa marti, 26 noiembrie, impreuna cu ziarul Gazeta Sporturilor si va fi de asemenea distribuit vineri, 29 noiembrie, si alaturi de publicatia "Libertatea pentru femei".
Incepand de marti, 26 noiembrie 2013, ghidul poate fi de asemenea descarcat gratuit de pe site-ul www.invingemcancerul.ro.
Lansarea ghidului "Top 10 intrebari despre cancerul pulmonar" continua campania "Castiga timp! Cancerul pulmonar iti poate fura timpul". Acesta este mesajul pe care il transmit in luna noiembrie FABC, Liga Romana de Cancer, Societatea Nationala de Oncologie Medicala din Romania, Sectiunea de Cancer Pulmonar a Societatii Romane de Pneumologie si Societatea Romana de Pneumologie.
"Cancerul pulmonar este cel mai frecvent neoplasm in randul barbatilor si al patrulea ca frecventa la femei. In Romania, potrivit studiului Globocan din 20081, se inregistreaza o incidenta de 30 de cazuri la 100.000 de locuitori", subliniaza medicul Iustina Fusu, vicepresedintele Ligii Romane de Cancer.
"Impreuna cu partenerii nostri din aceasta campanie dorim sa atragem atentia asupra riscului acestei boli. Cancerul pulmonar este cel mai mare ucigas dintre toate. Numarul 1 in randul barbatilor, dar si boala oncologica cu cea mai mica durata medie de supravietuire... Este o afectiune care vine cu semne putine si ne lasa putin timp la dispozitie", atrage atentia Cezar Irimia, presedintele FABC.
Cauza principala a cancerului pulmonar este reprezentata, la peste 90% din pacienti de fumat. Statisticile arata ca, in randul barbatilor fumatori, riscul de aparitie a cancerului pulmonar este de 17%, in timp ce in randul femeilor fumatoare este de 12%. Persoanele care fumeaza mai mult de un pachet de tigari pe zi au un risc de a dezvolta cancer pulmonar de pana la 25 de ori mai mare decat un nefumator.
Diagnosticarea cancerului pulmonar este dificila, deoarece simptomele lui pot fi confundate cu cele ale unei raceli persistente sau cu tusea cauzata de fumat. In majoritatea cazurilor, afectiunea este diagnosticata cand deja se inregistreazs metastaze.
Informatii despre cancerul pulmonar si despre posibilitatile de diagnosticare vor putea fi regasite pe toata durata campaniei pe site-ul www.invingemcancerul.ro si pe reteaua de socializare Facebook.