www.florinbad.com informeaza: Tolo, cea mai frumoasa statiune din Grecia
- grupul nostru a fost format din 8 persoane: 6 adulti si 2 copii sub 14 ani
- am fost cu doua masini, un Daewoo Matiz (benzina) si un Renault Clio Symbol (motorina). Masinile au fost verificate foarte bine inainte de plecare: schimbat ulei, verificat directie, presiune roti, verificat sistemul de franare, verificat roata de rezerva.
- pentru masini am avut cablu de tractare si cabluri de pornire a bateriei, in caz de descarcare a acesteia, compresor pentru umflatul rotilor si restul de chestii de care se poate lega un politist bulgar: trusa sanitara, stingator, rezerva becuri, cric, 2 triunghiuri si vesta reflectorizanta (in Bulgaria este obligatorie)
- deoarece sunt temperaturi de peste 38 de grade, cu tot aerul conditionat din masina, mainile pot transpira. De aceea se recomanda imbracarea volanului in piele naturala sau cumpararea de manusi din piele pentru condus.
- obligatoriu sa purtati ochelari de soare in intervalul 9:00 - 17:00. Sau puteti infolia geamurile laterale si luneta sau cumparati parasolare din acelea care se prind cu ventuza. Soferul trebuie neaparat sa poarte ochelari de soare, categoria 3 si UV400, de culoare gri sau maro (nu estompeaza culorile, mai ales culorile semafoarelor). Eu am avut ochelari de soare de culoare maro deschis.
- am avut la noi genti frigorifice din panza (made in China), cu insertie de aluminiu intre cele doua panze, in care am pastrat la indemana apa minerala si bauturile racoritoare pe intreg periplul nostru prin Peloponez.
- se recomanda purtarea de imbracaminte de culoare alba (sau cat mai deschisa la culoare). Se stie ca negrul absoarbe caldura iar albul o respinge.
Acum sa continui: am trecut prin Nafplio, un oras superb, pe care-l voi descrie ulterior, apoi, dupa 7-8 km am ajuns la Tolo, destinatia noastra pentru urmatoarele 6 zile si 5 nopti. Am avut ceva dificultati in gasirea hotelului Polydor apoi mi-am adus aminte ca pe hartia primita de la Booking.com sunt trecute coordonatele hotelului. Peste 5 minute eram la hotel.


Tolo - Hotelul Polydor
In ciuda review-urilor defavorabile de pe Booking.com, hotelul este superb, recent construit, foarte modern, cu o impresie de masivitate.

Tolo - Hotelul Polydor
Aproape toate camerele au sea-view si doar cateva (3-4), in care sta o parte din personalul hotelului sa afla cu vederea spre munte.

Tolo - Hotel Polydor in spate
Ne-am cazat la etajul doi iar celelalte doua familii, care au optat pentru apartament, au fost cazate la parter, avand parte de o terasa uriasa, unde puteai juca fotbal lejer.


Tolo - Hotelul Polydor - terasele de la parter
Review-urile defavorabile se refereau la faptul ca un neamt a gasit doua fire de par in baie, iar un italian se plangea ca maica-sa a vazut praf pe scaunele de pe terasa. Pentru asta, hotelul avea nota 6,9. Acum, are nota 8,2.
Am intrat in camera, de fapt un mini-apartament, cu camera de primire, unde se afla o canapea extensibila, un frigider si o masuta.

Tolo - Hotelul Polydor - camera noastra
Urmau baia, curata, cu doua randuri de prosoape, doua sapunuri rotunde, hartie igienica. Vis-a-vis de baie era un dulap incastrat in perete, apoi intrai in camera principala, spatioasa si foarte curata, cu aer conditionat, televizor, uscator de par si telefon interior. Din pacate, nu mi-a trecut prin capatana sa fac fotografii de interior.
Tipa de la receptie a tras draperia si am crezut ca lesin: in fata mea se deschidea intreaga panorama a statiunii, cu marea verde, linistita si cu cele trei insule scaldate de razele soarelui.

Tolo - Hotelul Polydor - vedere de pe balcon
Marea era plina de iahturi, barci, hidrobiciclete si iole. In departare se vedea vaporul cu turistii care se intorceau din croaziera (o excursie zilnica care cuprinde cele trei insule, opriri pentru baie pe diverse plaje salbatice si o debarcare de doua ore la Nafplio, seara).

Tolo - Hotelul Polydor - vedere de pe balcon
Poate ma intrebati cum am ajuns sa aleg Tolo? Initial, destinatia noastra era Nei Pori (6 nopti), urmata de doua nopti la Atena. Sotia a venit apoi cu ideea ca, daca tot stam la Atena, n-ar fi rau sa dam o fuga si la Nafplio. Apoi, datorita fotografiilor de pe net ne-am indragostit de Nafplio si am inceput sa cautam cazare in Nafplio, renuntand la Nei Pori.
Am descoperit si sit-urile arheologice din jurul Nafplion-ului: Micene, Argos, Tirynt, Epidaur, Nemea. La o distanta mai mare se gaseau Olympia (cu un popas la Vasta) iar in partea de jos Monemvasia (cu opriri la Sparta, Mistra si portul Gythion, port extrem de pitoresc, de unde au fugit Elena si Paris spre Troia).
Se spune despre statiunea Tolo ca este cea mai frumoasa din Grecia, asemanatoare statiunilor Marmaris sau Oludeniz din Turcia (acum, dupa ce am ajuns si la Marmaris, nu mai pot afirma acest lucru...).
Inainte de a pleca, am citit putinele review-uri pe care le-am gasit pe net referitoare la Peloponez (Softpedia, Amfostacolo si Motor-Zone). Apoi, intr-un review, un roman care cunostea putina greaca a auzit conversatia a doi localnici, in care unul din ei spunea ceva de genul: "De ce naiba se duce fii-mea nu stiu unde, in loc sa vina la Tolo, cea mai frumoasa statiune din Grecia?"

Tolo - plaja ingusta
Asa ca am lasat balta cautarea cazarii in Nafplio (aici o noapte de cazare nu scade sub 70 de euro) si am inceput sa caut cazare in Tolo. Nefiind pretentios, dorind nu numai sa stau cu burta la soare la all-inclusive, nevenind aici numai pentru relaxare ci si pentru istoria si faima Peloponezului, am cautat ce-i mai ieftin, nestiind peste ce noroc urma sa dau (ma refer la hotelul Polydor).
Datorita pretului redus (60 euro pe noapte) am ales Polydor-ul, in ciuda review-urilor nefavorabile, mergand la risc. Din cand in cand mai verificam situatia preturilor de la hotel, asa ca am avut noroc deoarece cu o saptamana inainte de a mai putea anula cazarea, am observat ca pretul a scazut cu 10 euro pe noapte. Am anulat cazarea anterioara si am facut rapid alta cazare la 50 euro pe noapte.
Poate vi se pare mult, dar aici nu este Halkidiki sau Paralia Katerini sau Olimpic Beach, unde, probabil, preturile sunt undeva la 35-40-45 euro pe noapte. Deci, pentru 5 nopti am platit 250 euro, in conditii extraordinare, pentru noi, ca romani, cu asteptari nepretentioase.
La sfarsit va voi spune si cat am cheltuit in total, ca sa nu lesinati de pe acum. Sa nu va asteptati la o suma astronomica ci va asigur ca o sa lesinati cu siguranta, va fi o suma pe care orice familie de romani si-o poate permite. (Intre timp, am citit pe Hotnews supararea unui tip care daduse 750 de euro pentru un sejur la Costinesti si fusese dezamagit de conditiile gasite acolo.)

Tolo - plaja ingusta
Am parcat masinile in fata hotelului, le-am golit de bagaje, apoi ne-am vizitat reciproc camerele (apartamentul prietenilor mei era foarte spatios si foarte frumos, cu bucatarie cu tot tacamul - aragaz, chiuveta, masa de bucatarie, frigider) si bucurosi nevoie mare am dat fuga-fuguta la mare (era ora 17:00). Pe o portiune de 400-500 metri lungime plaja din Tolo este foarte stramta (intre 5-8 metri latime) si este formata numai din nisip.


Tolo - plaja lata

In partea mai insorita a statiunii, plaja are o lungime de 200 de metri iar latimea creste la 25-30 metri.

Peloponez - Tolo
Seara, dupa ora 20:00, plaja mai ingusta este ocupata de mesele si scaunele tavernelor.

Peloponez - Tolo
La lumina unei lumanari, puteti lua o cina romantica direct pe nisip, la 1-2 metri de mare, fara riscul de a va uda la picioare, cu insula din fata luminata feeric si cu doamna Luna (daca aveti norocul sa o prindeti, noi am avut acest noroc, am prins inclusiv luna plina) oglindindu-se in apa linistita.

Peloponez - Tolo
Am facut baie, insa dupa ora 18:30 soarele dispare in spatele muntilor. In partea insorita, soarele dispare dupa ora 20:00. In aceasta parte insorita am facut plaja de dupa-amiaza, in ultimele zile petrecute in statiune.
Tolo este o statiune micuta si cocheta. Este formata dintr-o portiune mai veche, mai pitoreasca si mai animata si din portiunea noua, moderna, cu hoteluri mai mari, insa este mai putin animata.

Peloponez - Tolo - curtea unei vile aflate pe plaja
Este un orasel specific Greciei continentale, cu taverne, magazine de tot soiul si doua sau trei supermarket-uri (intre ghilimele, deoarece nu sunt supermarket-urile pe care le stim din Romania).

Peloponez - Tolo - la cumparaturi
Are o strada principala, aflata la 20 de metri de mare si multe stradute in panta, cu inclinare foarte mare (peste 15 grade; se urca numai in treapta intai de viteza) care vin perpendicular pe aceasta strada principala. Sunt foarte multi greci, germani, englezi si unguri.

Peloponez - Tolo (partea veche a statiunii)
Am intalnit si 3 familii de romani, doua din Tg.Jiu si una din Bucuresti (cu ei am schimbat impresiile si informatiile referitoare la greva transportatorilor de carburanti). Nu exista distractie de genul discotecilor sau a parcurilor de distractii. Exista insa cluburi destule, Gorillaz fiind cel mai renumit.
Peloponez - Tolo (partea moderna a statiunii)
Gasiti si magazine cu haine, bijuterii sau suveniruri. Paradoxal, nu am vazut magazin de pielarie si blanuri, asa cum am vazut in Paralia Katerini sau Nei Pori.
Pe la mijlocul acestei strazi principale veti vedea un chiosc de ziare unde vinde o romanca, care va poate furniza informatii detaliate referitoare la statiune.

Peloponez - Tolo - Hotelul Tolo
Exista doua agentii de turism, cu trei tipuri de croaziere: prima, de 35 euro de persoana, se