archivesmillenairesmondiales.wordpress.com: Interviu cu dl Laurent Alexandre : "Omul care va trai 1.000 ani s-a nascut deja"
Aceasta profetie incredibila este semnata dr Laurent Alexandre. Acesta are un CV impresionant: chirurg urolog si neurobiolog, absolvent de Sciences Po, HEC si ENA, fondator al Doctissimo si autor al eseului "Moartea Mortii". LaLibre.be l-a intervievat pe dr Laurent Alexandre
pe tema privind progresul stiintei in domeniul biotehnologiei.
• Ati afirmat deseori ca "omul care va trai 1.000 ani s-a nascut deja!". Suna ca o provocare...
• Nu e o provocare, e un condamnare. Probabil ca omul care va trai 1000 ani s-a nascut deja. Nu am spus ca ar fi cineva de varsta mea, sau ca acest lucru este posibil, cu tehnologiile actuale. Cineva nascut astazi va avea 90 de ani in 2104, va beneficia de numeroase inovatii in nano-biotehnologie de neimaginat azi: terapia genica, secventializarea ADN-ului si inovatiile viitoare - necunoscute in momentul de fata. Toate acestea vor schimba radical speranta de viata a oamenilor.
• Dar speranta de viata poate creste in acest moment?
• In 250 ani, speranta de viata in Belgia s-a triplat, de la 25 de ani la 80 de ani. In prezent, speranta de viata creste cu 3 luni pe an. Progresul tehnologiilor biologice este foarte rapid, spre deosebire de automobile, aviatie si alte domenii in care progresul este lent. Luati un exemplu, costul de secventializare a ADN-ului: a luat 13 ani, a mobilizat 22.000 de cercetatori din intreaga lume si a costat 3 miliarde dolari. Maine, va dura cateva ore si va costa 100 de dolari. In 1990, toti oamenii de stiinta sustineau ca secventializarea AND-ului este imposibila, iar acum exista 1 milion de oameni al caror ADN a fost secventializat.
• Care este scopul secventializarii ADN-ului tuturor oamenilor?
• Aceasta secventializare descifreaza identitatea noastra biologica, care defineste modul in care sunt construiti cromozomii nostri - o lectura a 3 miliarde de instructiuni sau mesageri chimici prezenti in cromozomi. Din aceasta lectura, avem o idee clara a conditiilor de aplicare a tratamentelor. Acum se poate citi, dar nu schimba ADN-ul nostru. Modificarea ADN-ului va fi un loc comun in urmatorul deceniu! Aceste tehnologii, prin urmare, ofera o explozie a capacitatii noastre de a schimba natura omului si, prin urmare, reducerea deceselor.
• Atunci cand mentionati moartea mortii, ne gandim imediat la cancer, care afecteaza, in medie, o treime din oameni.
• Treptat, prin cvadriterapie, in anii 2025-2030, cancerul va deveni o boala cronica si banala, la fel cum este SIDA acum in tarile dezvoltate. Cancerul va putea fi tratat cu usurinta si nu va afecta in viitor speranta noastra de viata.
• Mai exact, stiinta ne va permite sa imbunatatim ADN-ul si celulele noastre prin inlocuirea acestora cu unele componente electronice?
• Componente electronice am inceput deja sa facem. Exista stimulatoare cardiace care suplinesc celulele cardiace, implanturi in creier impotriva bolii Parkinson, prin inlocuirea celulelor specializate, sau implanturi care pot aborda problemele de surditate. Hibridizarea corpului omului cu componente electronice este in curs de desfasurare si se va accelera. In ceea ce priveste democratizarea acestor tehnologii, nu sunt probleme, pretul ar trebui sa scada foarte repede. Amintiti-va ca unii experti au fost foarte sceptici la aparitia primelor telefoane mobile sau camere digitale. Ei au considerat ca aceste noi tehnologii nu vor functiona din cauza pretului. Kodak, de exemplu, a ratat complet trenul digitalizarii ...
• A trai 1.000 ani are si o parte infricosatoare?
• Preocuparile de a prelungi viata omului dateaza de 250 de ani, de cand am inceput sa eutanasiem moartea. Este de asteptat accelererarea acestui fenomen cu ajutorul nano-biotehnologiei. Va fi un proces gradual, cu implicatii sociale, politice, filozofice si religioase. Nu vom vedea aparand peste noapte un om care va trai 350 ani, deci vom avem timp sa ne adaptam.
• In calitate de chirurg, ce credeti ca lipseste acum pacientilor in timpul operatiilor ?
• Chirurgia robotica progreseaza foarte rapid. In termen de 15 ani, este rezonabil sa credem ca vom fi operati de roboti, a caror capacitate va fi cu mult mai buna decat a oamenilor.
• In comunitatea stiintifica, teza dv este sustinuta si de alti specialisti? Am sentimentul ca sunteti cam singur.
• Eu nu pretind ca as fi un guru care vinde pastile magice ce vor creste automat speranta de viata. Eu nu sunt Rika Zarai. Cu toate acestea, sunt un specialist in nano-biotehnologii care evalueaza modul in care aceste tehnologii vor schimba omul.Exista o scoala de gandire din Statele Unite care ia in considerare o crestere semnificativa a sperantei de viata, dar tehnologiile despre care vorbesc (celulele stem, secventierea ADN-ului) sunt foarte recente! In domeniul medical este doar inceputul pentru descoperirea unor tehnologii care pareau "imposibile". Medicii le considera doar posibile aplicatii viitoare. In Europa de Vest cei mai multi medici inca nu cunosc potentialul celor 3 miliarde de instructiuni ale ADN-ului! Va dura cativa ani pentru a-i face pe medici sa constientizeze potentialul nano-biotehnologiei. Acesta este doar inceputul sfarsitului mortii.