efemeride.ro informeaza: SECRETELE FIZICII CUANTICE: TRECUTUL, PREZENTUL SI VIITORUL EXISTA SIMULTAN
Descopera
Timpul este un concept fundamental al fizicii si al filosofiei, cu care se masoara durata evenimentelor. In perceptia clasica, timpul este inteles eronat pentru ca este reprezentat sub forma unei axe, pe care sunt asezate in ordine trecutul, prezentul si viitorul.
Atat fizicienii, cat si filosofii contesta cu vehementa aceasta perspectiva. Argumentele sunt multiple si confera omului cheia spre intelegerea deplina a relatiei de baza din Universul in care traieste, raportul spatiu-timp.
Einstein si-a dat seama ca spatiul fara timp nu ar putea exista si ca acest raport trebuie privit precum un tot raportat la un spatiu vectorial in patru dimensiuni. Spatiul si timpul se imbina in asa fel incat cele trei componente ale perceptiei umane, trecutul, prezentul si viitorul, exista simultan. Einstein sustinea ca :
- DISTINCTIA INTRE TRECUT, PREZENT SI VIITOR ESTE O ILUZIE A PERCEPTIEI UMANE.
Arthur Schopenhauer, de asemenea, era adeptul ideii ca timpul nu exista propriu-zis si ca se resfrange asupra omului precum o iluzie. Desigur, aceasta perceptie eronata este extrem de convingatoare si cu greu cineva poate accepta o alta teorie asupra timpului. Ea ne-a fost impregnata inca din copilarie si pentru ca fluxul vietii este unul alert, nu prea mai avem timp sa intelegem ceea ce reprezinta timpul cu adevarat.
Cu secole in urma, unul dintre cei mai influenti ganditori ai omenirii, Sf. Augustin de Hippo, a fost pasionat de deslusirea misterului timpului. El se intreba:
- Cum este posibil ca trecutul sa nu fie in cazul in care a fost, iar viitorul sa existe in cazul in care nu a existat?.
In viziunea sa, prezentul nu are cum sa fie continuu pentru ca se loveste de trecut, dar si de viitor, iar daca ar fi continuu atunci timpul s-ar transforma in vesnicie.
Perceptia asupra timpului nu s-a schimbat niciodata. El a fost intotdeauna eronat inteles, dar de ce? Paul Davies, profesor de filosofie din cadrul Universitatii Adelaide , Australia, sustine ca o astfel de impartire face viata mai usor de inteles, chiar daca este o alta iluzie cu care se hraneste creierul.
Adevarul despre timp
Fizica cuantica este cea care poate sa ofere o explicatie valida cu privire la ceea ce intelegem prin timp. De asemenea, straniu sau nu, acest adevar a mai fost detinut si de civilizatiile antice. Timpul nu este o linie sau o axa pe care sunt asezate trecutul, prezentul si viitorul, ci mai degraba o spirala pe care se intalnesc simultan cele 3 atribute. Trecutul intotdeauna continua sa existe si influenteaza decisiv prezentul si viitorul, dar si viitorul influenteaza prezentul si trecutul, iar la randul lui prezentul le poate influenta pe celelalte doua.
Pe aceasta spirala evenimentele anterioare le pot suprapune pe cele viitoare, dar si inversul este valabil. In acest sens, timpul este o iluzie pe care o traim in fiecare zi, pentru ca indiferent de ceea ce se petrece, trecutul ramane sub forma de prezent in Univers, la fel si prezentul, dar si viitorul. Aceste 3 componente se pot intalni simultan sau independent.
Si daca trecutul nu se termina niciodata, atunci cum putem sa ne gandim ca moartea exista cu adevarat?