Cresterea continua a taxelor pentru produsele din tutun dar si explozia tigarilor electronice vor duce catre faliment industria tigaretelor clasice, spun specialistii.
In urmatorii 15-20 de ani fumatul, asa cum il stim acum, va fi o activitate data uitarii.
Restrictiile impuse de autoritati, cresterea taxelor pe produsele din tutun si, nu in ultimul rand, explozia vanzarilor de tigari electronice vor pune la pamant industria tigaretelor clasice, cred specialistii reuniti la Forumul Global al Nicotinei.
In ultimii ani companiile au investit puternic in cercetare, dezvoltand tot mai multe strategii prin care doresc sa furnizeze nicotina, reducand riscul pe care fumatul il are asupra sanatatii oamenilor si a mediului inconjurator.
Cele mai cunoscute astfel de produse sunt e-tigaretele (fie ca functioneaza pe principiul vaporizarii, fie al aerosolizarii), tutunul de mestecat si dispozitive electronice care incalzesc la temperaturi cuprinse intre 220 si 280 de grade batoane de tutun comprimat, procedeu in urma caruia se elibereaza nicotina. Pe de alta parte, Uniunea Europeana, Australia, Noua Zeelanda si chiar Statele Unite, in ultima vreme, au luat masuri impotriva consumului de tigarete. Fumatul este interzis in majoritatea locurilor publice, reclamele au disparut demult iar, in Australia, s-a ajuns chiar la nivelul la care toate pachetele de tigari au aceeasi forma si aceeasi culoare pentru a nu atrage tinerii. Mai mult, Guvernele au gasit o sursa importanta de venituri in impozitele pe produsele din tutun.
In Romania, de exemplu, din pretul unui pachet de tigari, peste 80% merge la stat.