MAGAZIN : Despre "Farmacia lui Dumnezeu" (Autor : ADRIAN-NICOLAE POPESCU)

Circula de o vreme incoace pe internet un material extrem de interesant care contine informatii pe care poate putini le intuiesc, legate de acest Cosmos in miniatura care este organismul uman (incluzand cele trei corpuri ale sale) si universul naturii, tinta materialului fiind de fapt sanatatea noastra cea de toate zilele. Materialul are la baza anumite teorii si observatii prezentate in ceea ce a fost numit "The Doctrine of Signatures". Nu spune nimeni ca aceasta teorie este perfect fondata sau ca trebuie sa credem orbeste in ea. Dar un lucru este cat se poate de real: natura este perfecta. Iar cineva, acolo, a vrut sa fie perfecta si sa vina in sprijinul nostru. Va prezentam si noi o serie de elemente din textul respectiv, nu doar extrem de interesante, ci si foarte utile in viata cotidiana.
Nu intamplator, o planta are o anumita structura si infatisare. In acestea putem gasi semne si indicii cu privire la felul in care am putea folosi cel mai bine o planta sau leguma. Conform acestei doctrine, anumite alimente care seamana cu diverse parti ale trupului sau organe pot fi folosite pentru a trata afectiunile organului respectiv.
- Ciupercile. Taie o ciuperca in jumatate si vei vedea cat de bine seamana cu o ureche umana. Adauga si faptul ca ciupercile se numara printre putinele alimente ce contin vitamina D, contribuind la imbunatatirea auzului. De altfel, vitamina D este esentiala pentru a avea oase sanatoase, chiar si pentru cele de dimensiuni mici cum sunt cele din ureche, ce transmit sunetul catre creier...
- In structura plamanilor nostri regasim anumite formatiuni numite alveole ce permit oxigenului sa treaca de la plamani in sange si seamana izbitor ca forma cu ciorchinele de strugure. Cercetatorii au aratat ca o dieta ce include struguri proaspeti poate reduce considerabil riscul de emfizem pulmonar, o afectiune difuza a plamanilor. Mai mult, se pare ca semintele de struguri contin o anumita substanta cu rol important in combaterea radicalilor liberi si in reducerea severitatii astmului alergic. In plus, strugurii atarna intr-un ciorchine ce imita forma inimii, iar fiecare boaba de strugure seamana izbitor cu o celula de sange. Deloc coincidenta si nu intamplator, strugurii reprezinta hrana ideala pentru inima si sange, contribuind la vitalizarea lor.
- Ghimbirul seamana izbitor de mult cu stomacul uman, iar ceea ce este cu adevarat interesant este faptul ca unul dintre beneficiile sale cele mai mari este acela de a ajuta digestia. Remediu pentru raul de miscare, ghimbirul este utilizat de peste 2000 de ani in medicina traditionala chinezeasca pentru a scapa de greata si a calma durerile de stomac.
- Taie un morcov in feliute si vei observa ca sectiunile respective seamana izbitor de mult cu ochiul uman: vei recunoaste in sectiunea transversala a morcovului o retea de linii care imita perfect irisul si pupila. Nu este un mit faptul ca morcovii pot contribui la mentinerea sanatatii ochilor. De altfel, gratie continutului de vitamine si antioxidanti precum betacarotenul (precursorul vitaminei A, pe care ochiul nostru o foloseste pentru a stimula celulele specializate din retina), morcovii micsoreaza riscul de degenerare maculara, principala cauza a pierderii vederii la varstnici.
- Arahidele, bananele, castravetii si zucchini contin nutrienti care au un efect benefic asupra organelor sexuale masculine. Nu intamplator, consumul de arahide (alunele de pamant) a fost interzis barbatilor de catre biserica in timpul Evului Mediu: se pare ca acestea au o influenta puternica asupra libidoului si testiculelor. Cati dintre noi stiu ca arginina, principalul component al faimoasei Viagra, provine din arahide? Ca invelisul acestora este asemanator spermatozoizilor? In plus, ele sunt bogate in vitaminele E si B6, scazand riscul bolilor de inima.
- Rosia este de culoare rosie (culoarea sangelui) si formata din patru "camarute". Inima este la randul sau rosie si formata din patru "camere". Coincidenta sau nu, rosia este bogata in licopen, o substanta chimica ce reduce considerabil riscul bolilor inimii si ale vaselor sangvine, in special a celor coronariene, dar si a anumitor forme de cancer.
- Nuca seamana in mod izbitor cu un mic creier uman, subdivizat in emisfera dreapta si cea stanga, creierul mare si creierul mic, iar cutele si incretiturile ei sunt similare neocortexului. Iar ceea ce este frapant si fascinant - nuca, atat de asemanatoare ca forma creierului uman - ajuta la mentinerea sanatatii creierului (nu i se spune intamplator "hrana pentru creier"). Nucile reprezinta o sursa semnificativa de acizi grasi omega-3, ce permit mentinerea functiilor creierului la capacitatea optima. Consumul lor regulat previne dementa si boala Alzheimer. De stiut ca nucile inlesnesc dezvoltarea a peste 3 duzine de neurotransmitatori pentru functiile creierului. Mai mult, in urma unor experimente s-a constatat ca nucile au anulat anumite indicii ale imbatranirii creierului.
- Telina bok-choy (planta din familia verzei, cunoscuta si sub numele de varza chinezeasca, deoarece este cultivata in China inca din Antichitate), rubarba si alte plante arata precum oasele umane (pe sectiune transversala). Asadar, deloc surprinzator, acestea sunt apreciate pentru rolul pe care il au in intarirea si fortificarea oaselor, avand in compozitia lor 23% sodiu (oasele au si ele tot 23% sodiu). Totodata, telina este o sursa deosebita de siliciu, acesta fiind parte a structurii moleculare ce da tarie oaselor.
- De foarte multa vreme, s-a observat infatisarea similara a boabelor de fasole cu cea a rinichilor, iar consumul de fasole contribuie intr-adevar la functionarea optima a rinichilor. In plus, boabele de fasole contin fibre solubile si insolubile, proteine, vitamina B6, zinc, magneziu, fier etc.
- Coincidenta sau nu, atat vanata, cat si para sau fructul de avocado au forma uterului si a colului uterin, iar beneficiile lor vizeaza indeosebi sanatatea sistemului reproducator feminin. Conform cercetarilor, consumarea unui singur fruct de avocado pe saptamana are efecte miraculoase asupra organismului, contribuind la mentinerea in limite normale a hormonilor si favorizand eliminarea kilogramelor acumulate in timpul sarcinii. Avocado protejeaza uterul. Consumul lui contribuie la mentinerea sanatatii reproductive si la preventia cancerului cervical. Continand acid folic, el reduce riscul displaziei cervicale care poate degenera in cancer de col uterin. Mai mult decat atat, unui fruct de avocado ii sunt necesare 9 luni pentru a ajunge de la stadiul de floare la cel de fruct matur.
- Smochinele cresc in perechi (doua cate doua) si interiorul lor este plin de seminte. Seamana cu organele genitale masculine si actioneaza benefic asupra lor. Unii cercetatori sunt de parere ca smochinele pot creste motilitatea spermei barbatilor, combatand in schimb sterilitatea masculina. Totodata, se crede ca smochinele, prin consumarea lor, pot creste numarul de spermatozoizi si le pot prelungi durata de viata. In plus, sunt o sursa grozava de potasiu, magneziu, fier si calciu. In Islam, smochinele sunt considerate un fruct al Paradisului.
- Cartofii dulci au o infatisare similara pancreasului uman si echilibreaza indicele glicemic in cazul bolnavilor de diabet. Spre deosebire de cartofii albi, care au un indice de 29, cartofii dulci au in indice de 17. La fel se intampla si cu porumbul.
- Faptul ca maslinele au o forma asemanatoare ovarelor poate fi mai mult decat o coincidenta. Maslinele participa la mentinerea sanatatii ovarelor si la buna lor functionare. Conform unor cercetari efectuate in Italia, grasimile sanatoase, vitaminele si mineralele care se gasesc in masline reduc considerabil riscul aparitiei cancerului ovarian si a celui la san. De asemenea, consumul acestora previne si aparitia bolilor de inima.
- Grepfrutul, portocalele si alte citrice au infatisarea asemanatoare glandelor mamare, contribuind la mentinerea sanatatii sanilor si la o buna circulatie a limfei la nivelul sanilor. In plus, cercetari recente au aratat ca grepfrutul contine si un grup de fitonutrienti ce contribuie la inhibarea celulelor canceroase care pot aparea la nivelul sanilor. Asadar, consumarea fructelor citrice poate preveni cancerul mamar.
- Ca forma si ca structura, molustele comestibile sunt asemanatoare testiculelor. Ele au un efect benefic asupra organelor sexuale masculine gratie continutului de zinc si de acid folic. Atat zincul, cat si acidul folic pot contribui la imbunatatirea calitatii spermei la barbati.
- Ceapa arata precum celulele trupului, iar cercetarile moderne ne arata ca ea are un efect important in curatarea si eliminarea toxinelor din toate aceste celule. Totodata, ceapa se stie ca provoaca lacrimi care spala straturile epiteliale ale ochiului. Este bogata in vitamina C si B6, in fier, biotina, sodiu (un oligoelement important) si este renumita pentru rolul sau in mentinerea optima a imunitatii organismului. Bulbul de ceapa este protejat de mai multe straturi suprapuse pentru a proteja partile interioare de obiectele exterioare. La fel de protector actioneaza si atunci cand ne protejeaza sistemul imunitar de agresiunile externe.