Testarea rezervei ovariene ar trebui sa fie efectuata atunci cand femeile de peste 35 ani nu au reusit sa conceapa un copil dupa sase luni de incercari si la femeile care prezinta un risc sporit de rezerva ovariana diminuata, precum cele care au supravietuit unui cancer, potrivit unui articol al Colegiului American de Obstetrica si Ginecologie, Comisia ginecologice practica.
Articolul, publicat in numarul din ianuarie 2015 al jurnalului Obstetrics & Gynecology” recomanda, de asemenea, medicilor sa le avertizeze pe femeile aflate in aceasta situatie ca fereastra lor de oportunitate de a concepe poate fi restransa si sa le incurajeze sa incerce sa conceapa mai devreme, mai degraba decat mai tarziu. Cu toate acestea, nici unul dintre testele disponibile nu prezic esecul de a concepe, accentueaza autorii.
Cel mai bun marker surogat pentru calitatea ovocitelor este varsta. Cu trecerea timpului, ovocitele scad atat in cantitate cat si in calitate. Numarul de ovocite atinge apogeul in timpul dezvoltarii fetale la 6 â€" 7 milioane ovocite, ajungand la 1-2 milioane la nastere, de la 300.000 â€" 500.000 la inceputul pubertatii, ajungand la doar 1000 de ovocite prezente in timpul menopauzei, care incepe de obicei pentru femeile din SUA, la varsta de 51 ani.
Cu toate acestea, deoarece aceste niveluri sunt diferite pentru fiecare femeie in parte, testarea rezervelor ovariane este conceputa pentru a evalua numarul si calitatea ovocitelor ramase pentru a estima potentialul de a concepe al persoanei. Femeile cu o rezerva ovariana scazuta sau diminuata continua sa aiba cicluri regulate, dar ele pot fi mai putin receptive la medicamentele de fertilitate.
Sunt recomandate cu prudenta 3 teste ca fiind cele mai potrivite” instrumente de masurare pentru evaluarea rezervei ovariene, dar atragem in acelasi timp atentia ca un rezultat slab nu ar trebui sa limiteze accesul femeilor la tratamentele de infertilitate.
Primul dintre acestea, FSH-ul (hormonul de stimulare foliculara) plus Estradiolul masoara concentratia serica a FSH-ului in timpul ciclului menstrual â€" nivelurile de hormoni care cresc cu inaintarea in varsta reproductiva.
Desi FSH este folosit de obicei pentru a evalua rezerva ovariana si valori ridicate (mai mari de 10-20 de unitati internationale / L) sunt asociate cu o rezerva ovariana diminuata si un rsspuns slab la stimularea ovariana, testul nu prezice esecul de a concepe” , scrie Comisia.
Cea de-a doua analiza este cea care masoara nivelul hormonului antimüllerian. Acest hormon scade odata cu varsta, pe masura ce numarul foliculilor ovarieni este redus si semnalizeaza epuizarea ovocitului. Testarea nivelului de hormon antimüllerian este un test de screening util la femeile cu risc ridicat de rezerva ovariana diminuata si la femeile care urmeaza o fertilizare in vitro.
Cel de-al treilea instrument de masurare este foliculometria.
O combinație dintre cele mai precise teste disponibile si anume, masurarea nivelului hormonul antimüllerian, si a numarului de foliculi antrali pot avea o mai mare precizie decat efectuarea unui singur test. Sunt sugerate, insa, cercetari suplimentare pentru a determina ce combinatie de teste de screening ar fi optima.
Principalul scop al testarii rezervelor ovariene este de a identifica femeile cu risc de rezerva ovariana scazuta sau diminuata. Iar ca obiectiv secundar este cel de individualizare a strategiilor de tratament pentru fiecare femeie in parte. Desi aceste teste pot prezice raspunsul ovarian la tratamente de infertilitate, ele nu pot prezice esecul de a concepe.