RTV.NET: Dovada CERTA ca traim o PLANETA EXTRAORDINARA. Lucruri inedite pe care sigur nu le stiai despre TERRA

Terra este probabil cel mai incredibil loc din Univers. Nu numai ca este singura planeta pe care exista viata, insa reuseste sa fascineze prin modul in care a aparut si se dezvolta, fiind considerata unica. Cu toate acestea, exista numeroase lucruri pe care cartile de geografie omit sa le spun, informatii care te vor face cu siguranta mandru ca esti pamantean si ai avut sansa sa te nasti.
1. Pamantul nu este rotund. El are o forma de geoid, avand diametrul la Ecuator de 12.756 km, dar este putin turtit la poli, diferenta dintre raza ecuatoriala, 6.378 km, si cea polara, 6.356 km, este de aproximativ 22 km.
2. Planeta noastra este cea mai densa din Sistemul Solar, avand o densitate de aproximativ 5.5 g/cm. Cercetatorii cred ca acest lucru se datoreaza centrului de fier din interior.
3. Rotatia Terrei se incetineste odata cu timpul, ceea ce inseamna ca zilele devin din ce in ce mai lungi. Astfel, o secunda in plus este adaugata la fiecare sute de ani vitezei de rotatie.
4. Multe persoane nu stiu acest lucru, insa Pamantul are doua luni care il orbiteaza. Cea de-a doua este asteroidul 3753. El a fost descoperit in 1986 si a fost denumit cel la "ciudat companion al Terrei", deoarece are o orbita in forma de potcoava de cal.
5. Viata nu ar fi fost posibila fara aparitia Lunii. Potrivit unei teorii, datorita fluxului si refluxului creat de gravitatia Lunii au aparut primele forme de viata. Mai mult, asteroidul a creat conditiile ca animalele marine sa tranziteze spre uscat.
6. Terra a avut o sora geamana, numita Theia. Era de marimea lui Marte si cele doua planete aveau o singura orbita, inainte sa se ciocneasca. Astfel, corpul ceresc a fost absorbit de Pamant, iar ramasitele au creat luna. Datorita adaosului de masa s-a creat gravitatia necesara pentru a sustine o atmosfera.
7. Interiorul planetei este creat dintr-un miez de fier lung de 2.400 de kilometri. Cu toate ca are culoarea alba, din cauza caldurii uriase, presiunea enorma face metalul sa ramana in forma solida.
8. Daca ai putea evapora apa din oceane, sarea rezultata ar putea crea un strat de 150 de metri pe toata suprafata uscatului.
9. Pamantul este singura planeta care are placi tectonice si este numita Planeta Albastra datorita faptului ca este acoperita in proportie de 70% de apa.
10. Cel mai lung nume al unui oras este "Krung thep maha nakorn amorn ratana kosin¬mahintar ayutthay amaha dilok phop noppa ratrajathani burirom udom rajaniwes¬mahasat harn amorn phimarn avatarn sathit sakkattiya visanukamprasit", fiind denumirea orasului Bangkok in thailandeza.
11. Terra este cea mai luminoasa planeta din sistemul solar deoarece razele soarelui sunt reflectate de apa oceanului.
12. In oceane exista peste 20 de milioane de tone de aur, dar el este atat de diluat incat nu poate fi folosit.
13. Antarctica este cutia de gheata a planetei, continand 90% din toata gheata planetei si 70% din intreaga cantitate de apa dulce disponibila, continand la fel de multa gheata pe cata apa are oceanul Atlantic.
15. Pamantul creste cu 1 centimetru la fiecare 100 de ani din cauza prafului stelar.
16. Doar 1% din teritoriul planetei este locuit de oameni.
17. Gravitatia planetei difera de la un loc la altul din cauza distribuirii inegale a masei.
18. Distanta dintre Pamant si Soare este de 149.597.870.700 de metri, adica 150 de milioane de kilometri, iar razele soarelui au nevoie de 8 minute si 19 secunde sa ajunga la noi.