Mariustuca.ro : Cand arta se invita in spital (Autoare: Magda Marincovici)
Este titlul unui experiment inedit relatat de Francetv info.fr. Pe culoarele spitalului Charles-Foix din Ivry-sur-Seine, localitate din sud-estul Parisului, pacientii au impresia ca sunt intr-un muzeu. Si nu in orice muzeu, ci chiar la Louvre. Pentru ameliorarea starii de sanatate a pacientilor, dar si pentru crearea unei atmosfere generale de bine, opere din colectiile Muzeului Louvre au fost expuse in acest spital. Ce-i drept nu originalele, ci reproduceri ale unor capodopere care pot avea un efect pozitiv asupra pacientilor. In camera ei, Denise a ales sa aiba capul unui leu, autor Theodore Gericault. Tabloul ii trezeste curiozitatea si imaginatia.
Pictura, sculputura, arta in general, sunt asociate cu multiple avantaje in aceste cazuri. Pacientii simt cel putin pentru un timp ca nu mai sunt in spital, uita de suferinte, de tratamente si boli.
- Folosim aceste copii ale unor opere de arta aduse de la Muzeul Louvre ca pe un instrument declansator al meditatiei in cadrul a ceea ce numim arta-terapie. Aceasta stimuleaza comunicarea si face spitalizarea mai putin dificila pentru pacienti, explica profesorul Joel Belmin, seful departamentului geriatrie al Spitalului Pitie-Salpetrier, consultat de Francetv info.fr.