Hurezeanu: In Germania, musulmanii nu au venit cu frustrarile imemoriale ale musulmanilor din Franta
Pe fondul evenimentelor dramatice din Franta ultimelor zile, jurnalistul Emil Hurezeanu a vorbit, la Digi24, despre frustrarile imemoriale ale generatiilor de colonizati.
Germania are 4 milioane de musulmani la o populatie de peste 80 de milioane. Majoritatea acestor musulmani din Germania sunt turci. Turcii n-au avut o tranzitie de colonizati ai Germaniei niciodata, n-au fost supusii imperiului german, care abia a existat. Turcii au avut o socializare, in Turcia, de natura laica. Turcii au venit ca beneficiari ai unor avantaje in timpul boom-ului economic din anii '60-'70 si nu au venit incarcati cu frustrarile imemoriale ale generatiilor de colonizati. Tot ce spun acum despre turcii din Germania este pe dos in Franta, a spus Emil Hurezeanu.
In Franta au venit urmasii celor cu probleme. In secolul al XIX-lea incepe marea ofensiva coloniala a Frantei in Africa araba si subsahariana. Acolo unde colonistul a pus piciorul au fost probleme. Cand a plecat cizma colonistului, urma ei a fost umpluta de sange. Au inceput marile probleme de identitate ale celor care au ramas. Despartirea de colonistul francez s-a facut cu sange, au fost razboaie, au fost tensiuni, au fost traume identitare si in metropola. Francezii s-au trezit cu colonistii lor, francezii din Magreb, milioane de oameni au trebuit transplantati, a spus Emil Hurezeanu.
Au fost doua drame. Cand apare boom-ul economic occidental, vin imigrantii. Venind din fostele colonii franceze, au fost considerati francezi relativ repede. Acesti oameni pastreza limba franceza, pastreaza o loialitate emotionala fata de valorile Frantei, dar s-au despartit de Franta laica, a explicat jurnalistul.
Sursa: dcnews.ro