Senatorul Darius Bogdan Valcov a sustinut o DECLARATIE POLITICA intitulata
"Reforma din sanatate intre prioritate si penibilitate", pe care o puteti citi in continuare.

Asistam de mai bine de un an de zile la tentativele esuate ale Ministerului Sanatatii de a genera reperele concrete ale mult trambitatei reforme din sanatate. Si, dupa cum evolueaza lucrurile - cu formarea de noi comisii care sa reanalizeze cu diversele componente ale lantului trofic medical ceea ce s-a facut pana acum - o forma viabila si aplicabila, asimilabila atat de catre corpul social cat si de cel medical este inca departe de a se contura.
Trec peste amanuntul ca acest proiect a suferit deja doua amanari la termenele angajate pentru prezentarea oficiala in vederea adoptarii. Si o fac cu buna-credinta pentru ca pornesc de la premisa ca introducerea unor repere de reglementare in sistemul de sanatate nu este un lucru simplu si implica procesarea unui volum foarte mare de date si situatii care trebuie luate in calcul in cadrul unui buget care nu are dimensiuni foarte generoase.
Iar exemplele care ne vin din tari mult mai evoluate decat Romania, unde s-au introdus reforme partiale sau fundamentale in sanatate, demonstreaza ca este un proces care intotdeauna genereaza controverse si, mai ales, cere timp.
Pe de alta parte insa, avem beneficiul aplicarii tuturor acestor etape in alte sisteme de-a lungul anilor si putem extrage toate aceste lucruri facute gresit pentru a le elimina, luand in acelasi timp si aplicand cu profesionalism toate acele mecanisme care se pot mula pe sistemul nostru medical si pot fi intelese si asumate de cetatenii acestei tari. Asta daca la nivelul strategilor care lucreaza la generarea acestor reforme chiar exista profesionalism si seriozitatea necesara.
Pentru ca altminteri vom asista din nou, pe fondul presiunii politice de a se lua o decizie, cum o fi ea, numai sa fie bifata ca fiind adoptata, la o nereusita. Iar opinia publica, bolnavii si sanatosii deopotriva, sa sufere luni de zile pana cand alte reglementari, modificari, imbunatatiri sa repare raul facut. Si, din nou, pentru unii sa fie prea tarziu. Ca in aproape toate cazurile cand vorbim despre boala, viata si moarte.
Iata de ce, oameni buni, as vrea ca elaborarea si adoptarea reformei din sanatate sa se faca in termeni corecti si decenti, cu larga consultare a tuturor celor care pot contribui la imbunatatirea efectelor ei in viata de zi cu zi a oamenilor din aceasta tara.
Aplicarea ei este o necesitate si o prioritate in acelasi timp. Sa dam dovada de bun-simt si buna credinta pentru a nu cadea in penibilitate doar de dragul de a intra in istorie prin semnatura pusa pe un document care a generat o reforma.
Iar celor care, auzind aceste cuvinte, se vor simti cumva ofensati pe nedrept le aduc aminte ca traim in tara unde cardul de sanatate trebuia sa intre in vigoare in anul 2007. Va aduc aminte, fara zambet pe buze, ca suntem in anul 2014 si de abia s-au incheiat procedurile pentru tiparire.
Sa va amintesc ca reforma din sanatate ar trebui sa intre in vigoare anul acesta la 1 aprilie?