Senatorul Nicolae Moga, vicepresedintele Senatului Romaniei, a sustinut o declaratie politica intitulata "PENTRU UN HABITAT MODERN", pe care o puteti citi in continuare.
De 27 de ani, debutul lunii octombrie marcheaza in intreaga lume "Ziua Mondiala a Habitatului".

Initiat de Adunarea Generala a Natiunilor Unite, evenimentul doreste a sensibiliza locuitorii planetei asupra responsabilitatii ce o poarta pentru modul in care va arata in viitor habitatul urban.
Tema aleasa de Organizatia Natiunilor Unite pentru anul 2013 este :‘Mobilitatea urbana‘ cu scopul de a sublinia importanta mobilitatii si a accesului la bunuri si servicii, acestea fiind esentiale pentru functionarea eficienta a municipiilor si oraselor. In privinta transportului, se recomanda trecerea la folosirea unor moduri de transport mai durabile, care sa permita circulatia eficienta a persoanelor si a bunurilor.
Componenta esentiala a habitatului modern o constituie ENERGIA
Pentru armonizarea asezarilor umane cu mediul natural se impune respectarea principiilor dezvoltarii durabile cu accent pe promovarea si utilizarea energiilor alternative.
Trebuie sa fim constienti de faptul ca anumite resurse naturale sunt limitate si neregenerabile. Dezvoltarea unei industrii alternative pentru producerea de energie este necesara si se poate baza pe resurse inepuizabile.
Constant se dezvolta noi metode de producere a energiei. Montarea de panouri solare, arderea deseurilor intr-un cadru controlat, pentru a obtine energie, sunt doar cateva dintre solutiile alternative, promovand un mod benefic de a reduce poluarea.
Romania detine resurse de gaze si petrol dar are un potential ridicat in energia eoliana, ceea ce ar putea transforma tara intr-un jucator important pe piata de profil din Europa.
In acest context se impun insa reforme la scara larga si investitii - factori importanti pentru a dezvolta aceasta industrie.
Educarea populatiei, precum si implementarea de programe de genul "Casa Verde" pot conduce in directia dorita.
Consider ca dezvoltarea productiei de bioenergie si de energie eoliana trebuie sa devina obiective strategice ale Romaniei, obiective pe care sa le materializam cat mai curand in legi ce vor genera politici publice adecvate.