www.kudika.ro informeaza: Toata lumea are cel putin o melodie preferata pe care o poate asculta la nesfarsit, fara sa se plictiseasca de aceasta. De altfel, oamenii de stiinta au studiat efectele muzicii asupra psihicului uman si au descoperit ca sunetele ne pot influenta starea de spirit.
De asemenea, muzica ne ajuta sa ne relaxam, sa studiem si sa ne imbunatatim memoria. Este limpede, prin urmare, ca are un impact serios asupra comportamentului nostru.

1. Seresz Reszo - Gloomy Sunday

Aceasta este una dintre cele mai controversate bucati muzicale din istorie. Motivul pentru care Duminica trista este invaluita de mister este numarul mare de sinucideri pe care, teoretic, aceasta piesa le-a provocat.
Cantecul a fost compus in 1933 de catre compozitorul ungur Rezso Seress dupa ce a fost parasit de iubita sa. Prima inregistare audio a piesei dateaza din 1935, doi ani mai tarziu. Rezso a intampinat o serie de dificultati in raspandirea creatiei sale pentru ca era considerata pur si simplu prea melancolica pentru perioada respectiva.
Misterul adevarat de abia acum incepe. Legendele urbane spun ca cel putin 19 oameni s-au sinucis dupa ce au ascultat aceasta piesa. In ciuda faptului ca nu a fost demonstrata niciodata o legatura directa intre Duminica trista si presupusul sir de sinucideri, posturile de radio din acea vreme, atat din SUA cat si din Ungaria au refuzat sa difuzeze piesa.
In mod paradoxal, dupa 35 de ani de cand a compus cantecul, autorul acestuia s-a sinucis, aruncandu-se de la fereastra.
Oamenii de stiinta au gasit insa o explicatie pentru aceste morti pe care le-au pus de fapt pe seama crizei si foametei din perioada interbelica. In anii de dupa primul Razboi Mondial, Statele Unite au fost lovite de Marea Criza Financiara, ani in care rata sinuciderilor a crescut drastic.
O alta legenda spune ca in perioada respectiva, nu puteai merge linistit pe strazile din New York pentru ca te puteai trezi lovit de un sinucigas care se arunca de la etajele superioare ale cladirilor de birouri.


2. Judas Priest - Better by you, better than me

Pe 23 decembrie 1985, doi tineri in varsta de 18 si 20 de ani ascultau Judas Priest, in timp ce beau bere si fumau marijuana. Cei doi au facut un pact prin care si-au promis reciproc sa se sinucida. Unul dintre ei a murit intr-adevar in timp ce al doilea a suferit rani serioase la cap si la fata care l-au desfigurat.
Supravietuitorul pactului spunea ca muzica pe care o asculta l-a dus la concluzia ca singurul raspuns al vietii este moartea. 3 ani mai tarziu, el a decedat pe fondul consumului de droguri.
Familiile celor doi au dat in judecata trupa de rock, pe motiv ca muzica celor de la Judas Priest, cu predilectie melodia "Better by you, better than me", a fost factorul care i-a impins pe tineri sa se sinucida.
Ei au sustinut ca mesajele subliminale din cantecul compus in 1969 de catre Spooky Tooth si interpretata apoi de Judas Priest i-au influentat pe James (18 ani) si Ray (20 de ani) sa isi puna capat zilelor.
Cazul lor nu a fost sustinut de dovezi solide si pana la urma, si-au retras plangerea.

3. Ozzy Osbourne - Suicide Solution

Nici Ozzy Osbourne nu a scapat de astfel de acuzatii. Rockerul in varsta de 65 de ani a fost acuzat in numeroase randuri de "instigare la sinucidere".
Cel mai cunoscut caz este al tanarului John McCollum de 19 ani care s-a sinucis in timp ce asculta Suicide solution de pe albumul "Blizzard of Ozz".
Parintii acestuia l-au dat in judecata pe Osbourne si au sustinut ca mesajele ascunse ale textului l-au determinat pe John sa se sinucida. Insa adolescentul suferea de depresie clinica si fusese internat de cateva ori din cauza problemelor cu alcoolul si drogurile. Toate acestea se intamplau in 1984.
7 ani mai tarziu, o alta familie l-a dat in judecata din acelasi motiv. Anchetatorii au descoperit insa ca atunci cand Michael Waller.