Despre legatura dintre nebunie si talent s-a mai vorbit. Selectia de fata nu vizeaza gradul talentului pacientilor, ci impactul lor asupra umanitatii.

Jean-Jacques Rousseau, 1712-1778, scriitor si filosof francez
Diagnostic. Paranoia.
Simptome. Mania persecutiei.
Istoricul bolii. Ca rezultat al conflictului dintre scriitor si biserica/guvern (la inceputul anilor 1760, dupa aparitia cartii Emile, sau despre educatie), a inceput inerenta suspiciune a lui Rousseau, care a capatat forme extrem de dureroase. Isi imagina conspiratii peste tot, ducea o viata ascetica si nicaieri nu zabovea prea mult timp, crezand ca toti prietenii si cunoscutii fie comploteaza impotriva sa, fie il suspecteaza de ceva (de exemplu, Rousseau a crezut ca gazdele dintr-un castel, unde era in vizita, il considera vinovat de otravirea unui servitor, care tocmai a decedat, si a cerut autopsierea cadavrului pentru a-si demonstra nevinovatia).
Mostenirea sa filosofica, pedagogica si artistica:
- reforma pedagogica. Manualele moderne de crestere a copiilor in multe privinte il repeta pe Emile, sau despre educatie.
1) in loc de metoda represiva de educatie, Rousseau propunea incurajarea si afectiunea;
2) el considera ca un copil trebuie sa fie scutit de toceala, de invatarea mecanica a unor fapte seci si trebuie sa i se explice totul in exemple vii si numai atunci cand copilul este pregatit psihic sa accepte informatia noua;
3) Rousseau considera ca sarcina pedagogiei e sa dezvolte talentele naturale si nu sa corecteze personalitatea;
4) pedeapsa, dupa Rousseau, ar trebui sa fie o consecinta naturala a comportamentului copilului si nu o manifestare a celui puternic asupra celui slab;
5) mamelor, Rousseau le recomanda sa-si alapteze singure copiii si nu sa-i predea doicilor;
6) Rousseau pleda chiar impotriva scutecelor, care ingradesc libertatea miscarilor copilului.
- un nou tip de erou literar, si cu noi tendinte literare. Fiinta cu suflet minunat, salbaticul sensibil, ghidat nu de ratiune, ci de simtire (o simtire de inalta morala) a fost generat de imaginatia lui Rousseau si s-a dezvoltat in continuare, a crescut si s-a invechit in cadrul sentimentalismului si romantismului.
- ideea unui stat democratic (care rezulta direct din lucrarea Contractul social).
- Revolutia: Contractul Social ii inspira pe luptatorii pentru idealurile Revolutiei Franceze. Ironie, Rousseau nu a fost niciodata un sustinator al unor astfel de masuri radicale.
(Sursa: Adaptare dupa un articol de Anna Starobinets)