Despre legatura dintre nebunie si talent s-a mai vorbit. Selectia de fata nu vizeaza gradul talentului pacientilor, ci impactul lor asupra umanitatii.

Ernest Miller Hemingway, 1899-1961, scriitor american
Diagnostic. Depresie acuta, tulburari psihice.
Simptome. Tendinte sinucigase, mania persecutiei, crize nervoase.
Istoricul bolii. In 1960, Hemingway a revenit din Cuba in Statele Unite. Suferea de depresie, teama si nesiguranta, aproape nu mai putea sa scrie si prin urmare, a urmat in mod voluntar un tratament la o clinica de psihiatrie. Hemingway a suferit 20 de sedinte cu socuri electrice. Despre aceste proceduri, el a spus: Medicii care ma tratau cu socuri electric nu inteleg scriitorii. Ce sens avea sa-mi distruga creierul si sa-mi stearga memoria, care este capitalul meu, aruncandu-ma la marginea vietii? A fost un tratament genial, doar ca au pierdut pacientul. La iesirea din clinica, Hemingway s-a convins ca tot nu poate sa scrie si a facut prima incercare de sinucidere, dar rudele au reusit sa-l opreasca. La cererea sotiei, a facut un al doilea ciclu de tratament, dar intentiile nu si le-a schimbat. La cateva zile dupa intoarcerea din spital, s-a impuscat in cap.
Mostenirea sa artistica:
- sindromul generatiei pierdute. Hemingway, ca si tovarasul sau de epoca, Remarque, se referea la o generatie specifica, trecuta printr-un razboi concret, dar termenul a fost mult prea tentant si convenabil si de atunci, fiecare generatie gaseste un motiv sa se considere pierduta.
- o noua tehnica literara, metoda iceberg- atunci cand un text zgarcit, comprimat si incolor implica un subtext generos si sfasietor.
- un nou model de macho, incorporat in creatie si in viata. Eroul lui Hemingway este un luptator taciturn si aspru, care intelege ca lupta este inutila, dar se lupta pana la capat. Cel mai intransigent macho al lui Hemingway este probabil pescarul Santiago (Batranul si Marea), in gura caruia Marele Hem a pus fraza: Omul nu este creat sa sufere o infrangere. Omul poate fi distrus, dar nu invins. Hemingway, laureat al premiului Nobel, a fost vanator, soldat, atlet, marinar, pescar, calator, cu un corp plin de cicatrici. Spre marea dezamagire a multora nu a luptat pana la capat. Cu toate acestea, scriitorul nu si-a compromis idealurile: Un barbat nu are dreptul sa moara in pat. Fie in lupta, fie cu un glont in frunte.
(Sursa: Adaptare dupa un articol de Anna Starobinets)