Constiinta unui Liberal de Stanga : Un nou Razboi Rece sau o lume multipolara?

Pentru cei dintre voi care nu ma urmaresc si pe FB, o postare care cred ca v-ar interesa. Stiu ca v-am dezamagit, din cauza faptului ca postez prea rar in ultimele luni. Scuze! Dar am decis ca e cazul sa-mi iau ceva distanta fața de politica damboviteana, care-mi produce tot mai multa greața. Asadar, cam despre asta e vorba. Iata si postarea de pe FB:

1. Te umfla plansul cand vezi cați oameni seriosi, si informați, au muscat, cu o seriozitate demna de o cauza mai buna, la gluma cretina a unora, care au anunțat ca tehnicianul vinovat de faptul ca fulgul de nea nu s-a deschis, ca al cincilea cerc olimpic, a fost gasit mort. Evident, se sugera ca Putin a dat ordin, si FSB a executat. Stereotipurile promovate de Occident in privinta Rusiei lui Putin....Cat le-au convenit Gorbaciov si Eltin, o tineau tot intr-un ropot de apaluze.
Ma tem ca Occidentul nu intelege cateva lucruri simple. Primul: globalizarea nu aduce doar avantaje. Da, ei au inventat-o, dar procesul nu poate fi controlat de ei la nesfarsit. Or tari precum China si Rusia, dar si India, Brazilia si altele, au stiut sa-si transforme slabiciunile in puncte forte. Un mecanism de drenare a bunastarii catre tarile occidentale, cele care l-au inventat, s-a intors impotriva lor. Si acum sunt disperate ca pierd teren, pierd substanta economica, au tot mai multi saraci, si asta inseamna belele garantat!

2. Lumea unipolara, cu SUA hegemon, este o tampenie sinistra. Asa ceva nu are cum functiona, din cauza costurilor insuportabile, oricat i-ai jefui pe "beneficiari". Cand ai 900 de baze militare in mai mult de 150 de tari, chestia asta se vede in buget. Iar SUA nu mai pasioneaza decat cativa decervelati, de pe la noi sau de aiurea, si aia prestand contra-cost, ca de convinsi nu e niciunul. Deci ceea ce Ney numea "soft power" nu mai functioneaza in cazul SUA. Cu peste 50.000.000 de saraci, care mor de foame fara alimentele impartite de stat, cu vreo 5.000.000 de oameni dormind pe strazi si vreo 2.000.000 de oameni in inchisori, plus violenta sociala, plus polarizarea, plus, plus, plus, cum dracu sa mai fii admirat? Visul american e mort. Iar cand inlocuiesti soft power cu hard power, nu ai cum sa te mai faci iubit.

3. Nici lumea multipolara nu e usor de imaginat si de gestionat. Ca sa functioneze, ceva trebuie sa se schimbe radical atat in modelul actual de globalizare, cat si in modul in care sunt imaginate relatiile dintre state. Deocamdata cei care domina globalizarea, in special SUA, nu pot accepta ideea ca si interesele altora sunt in egala masura legitime. Multipolarismul presupune in primul rand democratizarea relatiilor intre state. Greu de inghitit pentru unii.
Suntem in cea mai periculoasa faza, cea tranzitorie, in relatiile internationale. Depinde ce va iesi de aici: un sistem multipolar, sau unul bi-polar, condus de regulile deja cunoscute ale Razboiului Rece. Deocamdata Washingtomul spre asa ceva inclina. E jocul pe care il stie juca. Doar ca singurul "competitor" din acest posibil joc, China, nu pare dispusa la a-l juca. Are ceva mai bun de facut. Sa se dezvolte. A invatat lectia de la fosta URSS. Nimeni nu are chef de jocuri de putere pe stomacul gol. Asa ca Washingtonul se ia si el de cine apuca: de Rusia. Care joaca ceva, dar doar ca sa-i enerveze pe americani, si sa-si protejeze interesele in vecinatatea apropiata. Si ei au invatat ceva. Doar americanii nu invata nimic, vezi Ucraina...